Ο Sam Altman παραδέχεται ότι η εκδίωξή του από την OpenAI ήταν «άγρια» και δεν ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτήν

Ο Sam Altman παραδέχεται ότι η εκδίωξή του από την OpenAI ήταν «άγρια» και δεν ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτήν
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...αλλά πλέον δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτήν.

Της Eleanor Pringle

Αποδεικνύεται ότι ο Sam Altman ήταν εξίσου σοκαρισμένος με όλους τους άλλους όταν απομακρύνθηκε από την κορυφαία θέση στη OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT, με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο Altman και άλλα ανώτερα στελέχη της OpenAI βρίσκονται στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αναμφίβολα θα υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τη χαοτική εκδίωξη και την επαναπρόσληψή του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Αλλά ο τιτάνας της τεχνολογίας, ο οποίος περιλαμβάνει τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Satya Nadella, μεταξύ των υποστηρικτών του, φαίνεται επίσης έτοιμος να βάλει ένα τέλος στη συζήτηση.

Σε μια συζήτηση με τον Brad Stone του Bloomberg στο Νταβός, ο Altman είπε ότι αμέσως μετά την απόλυσή του δεν περίμενε ποτέ να επιστρέψει στο OpenAI.

Αναλογιζόμενος προηγούμενες δηλώσεις που είχαν γίνει την άνοιξη του 2023 ότι το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να τον απολύσει αν το ήθελε, ο Altman είπε στη συζήτηση αυτή την εβδομάδα: «Το διοικητικό συμβούλιο έκανε ακριβώς αυτό. Κι εγώ σκεφτόμουν πόσο άγριο ήταν όλο αυτό. Ήμουν τρομερά μπερδεμένος και αμέσως πήγα να σκεφτώ τι θα κάνω στη συνέχεια. Μόνο όταν με κάλεσαν κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου το επόμενο πρωί σκέφτηκα το ενδεχόμενο επιστροφής μου. Το διοικητικό συμβούλιο είχε όλη τη δύναμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση της OpenAI να επαναφέρει τον Altman, σημείωσε η Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της εταιρείας Anna Makanju, οφειλόταν στην πίεση των εργαζομένων που πίστευαν ότι ήταν το «σωστό» να επιστρέψει ο Altman.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας στο Νταβός, ο Altman εξήρε τη δέσμευση που είχαν δείξει οι υπάλληλοι και οι μέτοχοι σε αυτόν προσωπικά. «Νομίζω ότι ένα από τα δύσκολα πράγματα που πρέπει να εκφραστούν σχετικά με την OpenAI είναι ο βαθμός στον οποίο η ομάδα μας και οι άνθρωποι γύρω μας -επενδυτές, η Microsoft– είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν την αποστολή», είπε ο 38χρονος CEO.

«Εν μέσω αυτών των τρελών ημερών, κάποια στιγμή νομίζω ότι το 97%-98% της εταιρείας υπέγραψε μια επιστολή που έλεγε: ‘Θα παραιτηθούμε όλοι και θα πάμε κάπου αλλού’. Αυτό θα είχε υποσκάψει τις μετοχές και για πολλούς από τους υπαλλήλους μας οι μετοχές είναι η μεγάλη πλειοψηφία του πλούτου τους. Νομίζω ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να κάνουν οι άνθρωποι κάτι τέτοιο».

Αφότου αποχώρησε από την εταιρεία στις 17 Νοεμβρίου και αντικαταστάθηκε προσωρινά από τη CTO, Mira Murati, περισσότεροι από 700 υπάλληλοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι θα επέλεγαν να παραιτηθούν και να ακολουθήσουν τον Altman και τον πρόεδρο του OpenAI, Greg Brockman, εάν το δίδυμο δεν επανερχόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όνομα της Murati ήταν πρώτο στην επιστολή, ακολουθούμενο από τον επικεφαλής επιστήμονα της OpenAI, Ilya Sutskever, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα στην απόλυση του Altman.

Η Microsoft -η οποία φέρεται να έχει διοχετεύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στον μεγάλο δημιουργό γλωσσικών μοντέλων- παρομοίως υποστήριξε τον Altman, προσλαμβάνοντας τον όταν έφυγε από την OpenAI και υποσχόμενη να «ματσάρει» τις αμοιβές όλων των υπαλλήλων που θα τον ακολουθούσαν στη μεγαλύτερη εταιρεία της Αμερικής.

Ο Altman είπε ότι ήταν «πολύ τυχερός» με το επίπεδο υποστήριξης που έλαβε από τους μετόχους, αλλά κατέστησε σαφές ότι το κύριο μέλημά του ήταν να συμπορευθεί με το προσωπικό του, προσθέτοντας: «Φυσικά θα ήθελα να βγάλω ένα σωρό χρήματα για όλους τους μετόχους μας, αλλά ήταν πολύ ξεκάθαρο για μένα ποιες ήταν οι προτεραιότητες των ανθρώπων και αυτό σήμαινε πολλά».

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις πιο πολυσυζητημένες εταιρείες στον κόσμο κουράζεται με την εστίαση στη δική του καριέρα. Όταν ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα για τις πέντε μέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της απόλυσης και της επαναπρόσληψής του, η απάντησή του ήταν η εξής: «Θέλετε πραγματικά να ξοδέψετε τον χρόνο σας με αυτό; Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα να συζητήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com