Σι Τζινπίνγκ: Ένας φίλος από το Πεκίνο, στην Αθήνα

Σι Τζινπίνγκ: Ένας φίλος από το Πεκίνο, στην Αθήνα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (3Α) με τη σύζυγό του Πένγκ Λιγουάν (2Α) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι (4Α) χειροκροτούνται από εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019. Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σημασία του Πειραιά στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, η παρουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα σηματοδοτεί το άριστο επίπεδο των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Σι είπε ότι: «Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ».

Η δήλωση του πρωθυπουργού δεν συνιστά έκφραση διπλωματικής αβρότητας, αλλά απηχεί την πραγματικότητα. Όντως οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ, αφού η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας είναι στρατηγικού χαρακτήρα με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

One belt One Road

Η διαρκής αναβάθμιση των κινεζοελληνικών σχέσεων έχει σαν βασική προωθητική δύναμη το λιμάνι του Πειραιά, ιδιοκτησίας πλέον της κινέζικης Cosco. Η αγορά του λιμανιού και η μετατροπή του σε βασική πύλη για τα κινέζικα προϊόντα, αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου project «One belt One Road». To «One Belt One Road» προβλέπει επενδύσεις στις υποδομές 152 χωρών και θα διαρκέσει έως το 2049. Αποσκοπεί στη αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών, των εμπορικών ανταλλαγών και των πολιτιστικών επαφών. Το «Belt» (ζώνη) αναφέρεται στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ το Road (δρόμος) στις θαλάσσιες μεταφορές.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο Σι Τζιπίνγκ στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κουλτούρα

Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας- Κίνας επισφραγίστηκαν από την υπογραφή 16 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Πέρα από τις συμφωνίες που αφορούν το εμπόριο και τις επενδύσεις, πρέπει να υπογραμμίσουμε εκείνες που σχετίζονται με την κουλτούρα. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η ίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ίδρυση Κέντρου Κινεζικών Σπουδών.

Στο θέμα του πολιτισμού αναφέρθηκε εκτενώς ο Σι Τζιπίνγκ στο άρθρο του στην Καθημερινή: «Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας έδιναν τα φώτα τους στις δύο άκρες της Ευρασίας. Η χρυσή εποχή κατά την οποία έδρασαν οι κορυφαίοι Ελληνες φιλόσοφοι και λογοτέχνες συμπίπτει με την περίοδο άνθησης των “Εκατό Σχολών Σκέψης” στην Κίνα. Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κίνα δύο φορές, έγραψε ότι: “Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: το φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής”».

Απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Σι Τζιπίνγκ υπογράμμισε ότι η ελληνοκινεζική συνεγασία δεν είναι μόνο η συνεργασία δύο χωρών αλλά δύο μεγάλων πολιτισμών.

Ούτε αυτή η αναφορά στον πολιτισμό συνιστά αποκλειστικά έκφραση διπλωματικής αβρότητας. Ο επίσημος πολιτικός λόγος της Κίνας ενσωματώνει στοιχεία του κομφουκιανισμού, ενώ πολύ συχνά Κινέζοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο στην «αρμονία» και την «ισορροπία» ως απώτερων στόχων των διεθνών σχέσεων

Με το δίδυμο «ελεύθερο εμπόριο – πολιτισμός» η Κίνα χτίζει τη σχέση της και με την Ελλάδα. Μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών, εμφανίζεται να μη θέλει απλώς να κάνει δουλειές. Θέλει να πείσει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο να βγάλει κέρδη, αλλά και χτίσει μια ισότιμη σχέση και να συμβάλει στην ευημερία της Ελλάδας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κινέζου προέδρου και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ και σήμερα, Τρίτη, το πρωί, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η τροχαία τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιηθούν ρυθμίσεις στις περιοχές Χίλτον, Συντάγματος και Ακροπόλεως.

Στις 10:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κινέζος πρόεδρος μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη συνέχεια παρεμβάσεις στην κυκλοφορία θα γίνουν στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», από όπου και θα αναχωρήσει ο Κινέζος Πρόεδρος.

Η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, που θα αναπτυχθούν για τη ρύθμιση-διαχείριση της κυκλοφορίας.

Επίσης, αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου θα υπάρξουν σήμερα. Συγκεκριμένα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ γνωστοποίησε πως, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, υποχρεούται σε τροποποίηση των δρομολογίων της.

Τα δρομολόγια στο τμήμα Αεροδρομίου θα αλλάξουν μεταξύ των ωρών 11:45 και 12:15 ως εξής:

Οι αμαξοστοιχίες 1214 (Πειραιάς – Αεροδρόμιο) & 2222 (Λιόσια -Αεροδρόμιο) τερματίζουν στο Κορωπί.

Οι αμαξοστοιχίες 1215 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) & 2227 (Αεροδρόμιο – Λιόσια) ξεκινούν από Κορωπί.

Με την προεδρική του λιμουζίνα ο Σι Τζινπινγκ στην Αθήνα

Με μια εντυπωσιακή θωρακισμένη λιμουζίνα μετακινείται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Η λιμουζίνα Ν501 έχει κατασκευαστεί από την Hongqi και είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο που παράγει η Κίνα καθώς η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 800 χιλιάδες δολάρια. Μάλιστα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πέταξε από την Κίνα στην Αθήνα προκειμένου να μετακινείται με αυτό ο Σι Τζινπινγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα. Αυτό έγινε για λόγους πρεστίζ αλλά και ασφαλείας του προέδρου της Κίνας.

Το όνομα Hongqi σημαίνει κόκκινη σημαία παραπέμποντας στο παραδοσιακό σύμβολο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1958 και από τότε αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή οχημάτων για υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός της χώρας.