Ο συνιδρυτής του WhatsApp επιμένει: Πρέπει να διαγράψετε το Facebook
- 16/03/2019, 13:35
- SHARE
O Brian Acton επανέλαβε την έκκλησή του επικαλούμενος την εκμετάλλευση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
του Erik Sherman
Ο συνιδρυτής του WhatsApp, Brian Acton, απορρίφθηκε από το Facebook όταν έκανε αίτηση εκεί για δουλειά το 2009. Το 2014, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων πουλήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τον Acton τρομερά πλούσιο. Στη συνέχεια, ο ίδιος απέρριψε το Facebook εξαιτίας των σχεδίων της εταιρείας να βγάλει χρήμα από το WhatsApp.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Acton – πλέον, επικεφαλής της Signal, του μη κερδοσκοπικού αντιπάλου του WhatsApp – έκανε και πάλι έκκληση στους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν και να απορρίψουν το Facebook διαγράφοντας την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους, όπως μεταδίδει το BuzzFeed News. Ο ίδιος έχει απευθύνει την ίδια έκκληση και στο παρελθόν.
Σε μια εμφάνισή του ως ομιλητής σε μια προπτυχιακή τάξη στο Στάνφορντ, ο Acton άσκησε κριτική στη Σίλικον Βάλεϊ για την τάση της να εξασφαλίζει έσοδα εκμεταλλευόμενη τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων.
Βεβαίως, και ο ίδιος επωφελήθηκε – μέσω της πώλησης του WhatsApp – από την πρακτική αυτή. «Είχα 50 εργαζομένους και έπρεπε να σκεφτώ αυτούς και το χρήμα που θα έβγαζαν από την πώληση αυτή» είπε ο Acton. «Έπρεπε να σκεφτώ τους επενδυτές και το μερίδιό μου. Δεν είχα την ευχέρεια να πω ‘όχι’, ακόμη κι αν ήθελα».
Πάντως, ο Acton απομακρύνθηκε από το Facebook προτού λάβει το τελικό ποσό των 850 εκατομμυρίων δολαρίων από μετοχές που θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει.
Τόσο ο Acton όσο κι ο άλλος συνιδρυτής του WhatsApp, Jan Koum, ήλπιζαν να δημιουργήσουν έναν άλλο τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης της εφαρμογής τους. Αρχικά, το WhatsApp θα χρέωνε τους χρήστες 1 δολάριο ετησίως, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Η σκέψη ήταν ότι το μοντέλο θα ήταν κερδοφόρο εφόσον κατάφερνε να προσελκύσει αρκετούς χρήστες.
«Δεν θα παρήγαγε άπειρα λεφτά, κι αν είχε 1 δισεκατομμύριο χρήστες θα έβγαζε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως», είπε ο Acton στο Στάνφορντ. «Δεν είναι αυτό που θέλουν η Google και το Facebook. Οι εταιρείες αυτές θέλουν να βγάζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια».
Δείτε ακόμη: Το Facebook ξανά σε μπελάδες: Υπό έρευνα οι πρακτικές του από Ανώτατο Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη