Ο Σολτς επιβεβαίωνει τη νέα «τριπλέτα» της ΕΕ, ενώ η Μελόνι προβληματίζει τις Βρυξέλλες

Ο Σολτς επιβεβαίωνει τη νέα «τριπλέτα» της ΕΕ, ενώ η Μελόνι προβληματίζει τις Βρυξέλλες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προσοχή στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες (του ΕΛΚ, του S&D και της Renew) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής, σε μια συμφωνία που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, αγνοεί τις επιθυμίες των ψηφοφόρων.

Σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο για την αποτίμηση των συνεπειών των ευρωεκλογών αυτού του μήνα, ο Σολτς δήλωσε ότι οι ομάδες συμφώνησαν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα πρέπει να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, θα πρέπει να είναι η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι τρεις ευρωομάδες μαζί διαθέτουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), σημείωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν την Πέμπτη θα υπογράψουν γρήγορα τη συμφωνία.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία στο ΕΚ έδειξε πώς οι πολλαπλές κρίσεις, από την πανδημία του κοροναϊού μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στις εκλογές, εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των πολιτών για τους δικούς τους σκοπούς, είπε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε το σχέδιο για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μεταξύ των τριών κύριων ομάδων, λέγοντας ότι αγνοούν την επιτυχία των δεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Δεν μου φαίνεται ότι έχει προκύψει μέχρι στιγμής διάθεση να ληφθεί υπόψη αυτό που είπαν οι πολίτες στην κάλπη» ανέφερε η ακροδεξιά Ιταλίδα.

Το Reuters σημειώνει πως το κόμμα της Μελόνι, «Αδελφοί της Ιταλίας» κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στη χώρα και είναι η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο ΕΚ.

Η Μελόνι δήλωσε ότι η ομάδα της ECR, η οποία έχει ξεπεράσει τους φιλελεύθερους στη συνέλευση της ΕΕ, αξίζει να έχει βασικό λόγο στους διορισμούς των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήρθε δεύτερη στις εκλογές του ΕΚ στη Γερμανία, μπροστά και από τα τρία κόμματα του τριμερούς συνασπισμού του Σολτς.

Η προσοχή στις Βρυξέλλες

Το Politico.eu. σημειώνει πως για την επόμενη σύνθεση της Κομισιόν η Μελόνι στοχεύει σε ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν τίτλο εκτελεστικού αντιπροέδρου ή αντιπροέδρου για το ECR.

Τυπικά, η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να επιλεγεί για άλλη μια θητεία. Μπορεί να περάσει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας τους και χωρίς την υποστήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς την Μελόνι».

Αλλά πολιτικά, αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. η Μελόνι δεν είναι μόνο ο ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, αλλά και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να σφραγίσουν το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

Σε μια έμμεση επίθεση κατά του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, η Μελόνι δήλωσε ότι θα «πολεμάει πάντα» εκείνους που προωθούν «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα για την πολιτική και την κοινωνία», επειδή προσπαθούν να «διατηρήσουν σαφώς την εξουσία ακόμη και από θέσεις αδυναμίας».

«Το θέμα δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν.Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από τις ευρωεκλογές, η οποία είναι η επιβεβαίωση του συνασπισμού μεταξύ του ΕΛΚ, του S&D και της Renew, ενός συνασπισμού στον οποίο δεν ανήκει το ECR» δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: