Ο SSM θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων για το 2022 – Eρωτηματικό οι ελληνικές τράπεζες

Ο SSM θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων για το 2022 – Eρωτηματικό οι ελληνικές τράπεζες
European Central Bank, Supervisory Board. Chairman Andrea Enria, during a press conference on 28.01.2020. Responsible for banking supervision, advice and support of affiliated banks in Europe. | usage worldwide (Photo by Wolfgang Minich / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Απέκλεισε την πιθανότητα απαγόρευσης διανομής μερισμάτων επί κερδών, αλλά και εξαγοράς μετοχών, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, η αρμόδια εποπτική αρχή SSM, εν μέσω και της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία, με την υιοθέτηση μιας πλέον χαλαρής απάντησης σε σύγκριση με ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη, σχεδιάζουν να αποδώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στους μετόχους – παρότι κάποια από αυτά παρουσιάζουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία. Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, είπε στους Financial Times ότι είναι αισιόδοξος για την κατάσταση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σε απότομη πτώση και αύξησε τους φόβους για νέα ύφεση στην Ευρώπη. Οι τράπεζες είναι από τις πλέον πληγείσες επιχειρήσεις, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks να χάνει περίπου το 15% της αξίας του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως, όταν οι τράπεζες επλήγησαν στις αρχές της πανδημίας, η ΕΚΤ προέταξε ως προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων, με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαγορεύοντας τη διανομή μερισμάτων και την εξαγορά ιδίων μετοχών. Η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Τώρα οι περιορισμοί έχουν αρθεί, με 46 από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους δανειστές να αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 90 δισ. ευρώ για επαναγορές μετοχών και μερίσματα το 2022 και άλλα 83 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της Citigroup.

Ο Enria είπε ότι η αύξηση του ποσοστού των κερδών που καταβάλλονται από τις 115 τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ -στο 50% τώρα από περίπου 45% πριν από την κρίση του Covid-19- περιελάμβανε μια «ελαφριά κάλυψη». «Ως επόπτες εξετάζουμε τις κεφαλαιακές τροχιές των μεμονωμένων τραπεζών», είπε. «Ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους εάν αυτές οι τροχιές επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της Ουκρανίας».

Σημειώνεται πως η αυστριακή Raiffeisen, η οποία έχει σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία, ανέστειλε τη διανομή μερίσματος για το 2021 την 1η Μαρτίου. Από την άλλη, η γαλλική Société Générale, άλλη μια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με άμεση έκθεση στη Ρωσία, δήλωσε ότι η κρίση δεν θα είχε «καμία επίδραση» στα μερίσματα. Μια άλλη τράπεζα με δραστηριότητες στη Ρωσία, η ιταλική UniCredit, δήλωσε ότι το μέρισμά της είναι εξασφαλισμένο, αλλά άφησε περιθώρια να σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, εάν ο δείκτης κεφαλαίου της μειωθεί. 

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ερώτημα παραμένει… αναπάντητο. Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, αυτές θα παρθούν με τα αποτελέσματα 9μήνου 2022.  Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι, προφανώς, οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, και όχι ειδικοί λόγοι που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, που συνεχίζουν να καταγράφουν πρόοδο, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αυξάνοντας τους δείκτες κάλυψης.