Ο Τουσκ παραπέμπει τον Τσίπρα στο Eurogroup
- 27/04/2016, 13:33
- SHARE
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για Σύνοδο Κορυφής.
Αρνητική φέρεται να ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, παραπέμποντάς τον στις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλεία από τους υπουργούς Οικονομικών» ανέφερε ο Τουσκ σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι. «Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τουσκ.
We have to avoid situation of renewed uncertainty for Greece. We need date for Eurogroup meeting in not distant future. In days, not weeks
— Donald Tusk (@eucopresident) April 27, 2016
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε από το πρωί σήμερα εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν, ενώ μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είχε γίνει γνωστό από το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτευση κατέληξε στην αναβολή του έκτακτου Eurogroup
Τι συζήτησαν Τουσκ – Τσίπρας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε στον Ντόναλτ Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.
Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.
Κομισιόν: Οριστική κατάληξη της αξιολόγησης σύντομα
Την εκτίμηση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για οριστική κατάληξη στο θέμα της αξιολόγησης σε μια συνεδρίαση του Εurogroup πολύ σύντομα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να εργάζεται με θετικό πνεύμα τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους άλλους θεσμούς με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.
Καταλήγοντας, υπενθύμισε τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο οποίος είχε πει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που απομένουν λίγα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που μπορεί να συμβεί σε πολύ σύντομο διάστημα.
Ρέγκλινγκ: Σύγκληση του Eurogroup όταν υπάρξει πρόοδος
Το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τόνισε ο ίδιος σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Σχετικά με την ακύρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.
«Ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς ενέχουν τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες» παραδέχθηκε στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, έκανε σαφές ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικος» και υπογράμμισε ότι σ’ αυτή τη φάση, πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν».
Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι «Η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική», κάνοντας αναφορά στη συνεισφορά του Ταμείου στο έργο του ESM. «Στόχος των προγραμμάτων του ESM είναι να καταστούν οι εθνικές οικονομίες πιο ανταγωνιστικές και οι δημοσιονομικές πολιτικές πιο βιώσιμες», τόνισε.
«Ο ESM αποτελεί ένα μέρος της απάντησης στην κρίση» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον μεταρρυθμιστεί στο σύνολό της, η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ως προς τη χρηματοδότηση των κρατών, υπογράμμισε ότι «τα χρήματα χορηγούνται μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς δίχως τη λήψη ορισμένων μέτρων, ουσιαστικά μεταθέτουμε τα προβλήματα στο μέλλον».