Ο Τραμπ «ανεβάζει τον πήχη» της παραπληροφόρησης: Διαδίδει deepfakes με την Τέιλορ Σουίφτ και την Κάμαλα Χάρις

Ο Τραμπ «ανεβάζει τον πήχη» της παραπληροφόρησης: Διαδίδει deepfakes με την Τέιλορ Σουίφτ και την Κάμαλα Χάρις
epa11495049 Republican presidential candidate Donald J. Trump speaks during a campaign rally at Bojangles Coliseum in Charlotte, North Carolina, USA, 24 July 2024. EPA/DAVID JENSEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμβάλλει στην εξάπλωση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης για τις εκλογές...

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιράστηκε την Κυριακή αρκετές εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι οποίες απεικόνιζαν την Τέιλορ Σουίφτ και τους θαυμαστές της να δηλώνουν την υποστήριξή τους στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε τις εικόνες στην πλατφόρμα Truth Social, συνοδεύοντάς τες με τη λεζάντα «Δέχομαι!». Τα συγκεκριμένα deepfakes αποτελούν μέρος μιας σειράς εικόνων AI που ο Τραμπ έχει διαδώσει τις τελευταίες ημέρες, κινούμενος ανάμεσα στην παρωδία και την παραπληροφόρηση.

Οι εικόνες που μοιράστηκε ο Τραμπ απεικονίζουν νεαρές γυναίκες να φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Swifties for Trump», καθώς και μια εικόνα της Σουίφτ ντυμένης ως Uncle Sam, καλώντας τους ανθρώπους να ψηφίσουν υπέρ του. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Σουίφτ δεν έχει υποστηρίξει τον Τραμπ. Οι εικόνες αυτές προέρχονται από λογαριασμούς στο X (παλαιότερα Twitter), γνωστούς για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Οι ενέργειες του Τραμπ έρχονται λίγες μέρες αφότου μοιράστηκε επίσης μια εικόνα που δημιουργήθηκε με AI και απεικόνιζε την Καμάλα Χάρις να ηγείται μιας κομμουνιστικής στρατιωτικής συγκέντρωσης. Παράλληλα, διέδωσε ένα βίντεο deepfake που τον δείχνει να χορεύει με τον Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη του X και υποστηρικτή του. Η χρήση εικόνων που δημιουργούνται με AI από τον Τραμπ επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη σκοτεινό περιβάλλον πληροφόρησης γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2024, προωθώντας ψεύδη και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι ανησυχίες για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές έχουν αυξηθεί, καθώς η τεχνολογία αυτή διευκολύνει τη δημιουργία παραπληροφόρησης και πλημμυρίζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες με ψευδές περιεχόμενο. Η παραπληροφόρηση που δημιουργείται από AI έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εκλογές παγκοσμίως, δημιουργώντας ψεύτικες εγκρίσεις και deepfakes με στόχο να βλάψουν τους υποψηφίους.

Παρόλο που οι περισσότερες πλατφόρμες δημιουργίας εικόνων AI έχουν θέσει περιορισμούς για την προστασία από τη δημιουργία εικόνων δημόσιων προσώπων, ορισμένοι χρήστες καταφέρνουν να παρακάμπτουν αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Η νέα γεννήτρια εικόνων Grok του Έλον Μασκ, η οποία έκανε ντεμπούτο πρόσφατα, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ποικιλία από εικόνες που άλλες πλατφόρμες απορρίπτουν, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και διασημοτήτων.

Σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία της Grok, οι εικόνες deepfake του Τραμπ και της Χάρις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στο X. Επιπλέον, η γεννήτρια AI του Grok μπορεί να δημιουργήσει εικόνες της Σουίφτ, γεγονός που είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι νωρίτερα φέτος οι εταιρείες AI είχαν αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις λόγω της κυκλοφορίας σεξουαλικών deepfakes της Σουίφτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλες ομάδες των Ρεπουμπλικανών έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εικόνες AI αυτή την προεκλογική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας του Ρον Ντεσάντις και της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, η οποία πέρυσι δημιούργησε διαφήμιση κατά του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας μερικώς εικόνες AI που απεικόνιζαν ένα μελλοντικό κολαστήριο μετά από υποθετική εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: