Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ (και) από την παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή – Η σημασία της

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ (και) από την παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή – Η σημασία της
epa11691591 Former US President and Republican Presidential Candidate Donald J. Trump gestures during a campaign rally in Allentown, Pennsylvania, USA, October 29, 2024. Trump is running against Democratic US Vice President Kamala Harris in the presidential election on 05 November 2024. EPA/DAVID MUSE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με προεδρικό διάταγμα, ο νέος πρόεδρος δηλώνει ότι η συμφωνία «δεν έχει ισχύ» στις ΗΠΑ, ενώ δρομολογεί «μέτρα προστασίας» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές, που είχε συμφωνηθεί το 2021 υπό τον ΟΟΣΑ. Σε προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία «δεν έχει καμιά ισχύ ούτε επίπτωση» στις ΗΠΑ και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει μέτρα προστασίας απέναντι σε φορολογικές πρακτικές που «πλήττουν δυσανάλογα» τις αμερικανικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίποινα και «εθνική κυριαρχία»

Το προεδρικό διάταγμα αναφέρει ότι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ενδέχεται να επιβάλλουν συμπληρωματικούς φόρους σε αμερικανικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες «αντίποινα». Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από τη συμφωνία θα ενισχύσει την εθνική κυριαρχία και την οικονομική ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο διορισμένος υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπεσέντ, έχει ήδη επικρίνει την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή ως «σοβαρό λάθος», ενώ η συμφωνία είχε προταθεί το 2021 από την τότε υπουργό Τζάνετ Γέλεν για τη δίκαιη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνείς αντιδράσεις και αβεβαιότητα

Η αποχώρηση των ΗΠΑ δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη συμφωνία. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία ενδέχεται να επαναφέρουν δικούς τους φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, προκαλώντας ενδεχόμενα αντίποινα από την Ουάσιγκτον.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, ειδικά αν οι συνομιλίες για τη φορολόγηση των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, που είχαν τεθεί στον «πρώτο πυλώνα» της συμφωνίας, παραμείνουν σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: