Ο Τραμπ χτύπησε στη Συρία για να στείλει… μήνυμα στο Ιράν
- 14/04/2018, 20:01
- SHARE
Οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης στη Συρία όπως τις αναλύει το Stratford.
Μήνυμα σε Ρωσία και στο Ιράν ότι δεν μπορούν να πράττουν όπως νομίζουν στη Συρία, χωρίς της συγκατάθεση της Δύσης, έστειλε σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ., επιλέγοντας να εκκινήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά συριακών στόχων σε αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα της Συρίας, προτού ακόμη αποφανθούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ.
Όπως είναι γνωστό από το 2015 και μετά τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν στηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ, που ελέγχει μέχρι και σήμερα το 55% της επικράτειας της χώρας, έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή τους στη χώρα.
Σύμφωνα με το think-tank στρατηγικής ανάλυσης Stratford, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι τα κανονικά κανάλια «αποκλιμάκωσης» με τη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν, αλλά δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά οι Ρώσοι για τους συγκεκριμένους στόχους και ότι δεν επιχείρησαν να παρέμβουν στην επίθεση, όπως αναμένονταν.
«Ο σκοπός της επίθεσης είναι πέραν ενός τιμωρητικού χτυπήματος. Επεκτάθηκε σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί σοβαρά η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί χημικά όπλα» αναφέρει.
Παράλληλα προσθέτει: «Πέρα από τους άμεσους αντικειμενικούς σκοπούς της μείωσης της ικανότητας της συριακής κυβέρνησης να διενεργεί χτυπήματα με χημικά όπλα, και την υπόσχεση να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση αν απαιτηθεί, η ομιλία Τραμπ άγγιξε μια ευρύτερη στρατηγική πρόθεση: να αμφισβητηθεί η παρουσία του Ιράν στη Συρία. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ ονοματίστηκαν ως «σύμμαχοι» στην προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η ικανότητα χρήσης χημικών από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και για το έργο κατά των ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή. Το Κατάρ παρείχε στρατηγικό χώρο στα αμερικανικά βομβαρδιστικά B1 που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση».
Να θυμίσουμε ότι ο Τραμπ συζήτησε με τον Εμίρη του Κατάρ στις αρχές Απριλίου για την «απειλή του Ιράν». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «οι ηγέτες συζήτησαν την ολοένα και περισσότερο απερίσκεπτη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και την απειλή που θέτει στην περιφερειακή σταθερότητα».
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, οι οποίες έπαψαν να ισχύουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν πάψει να ισχύει η συμφωνία, θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να πετύχει ένα ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο στην πυρηνική του τεχνολογία από αυτό που είχε πριν το 2015.
Δείτε ακόμη:
Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία
Πούτιν: Εχθρική πράξη η επίθεση στη Συρία – Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ