Ο Τραμπ «κλωτσάει» για το ReArm Europe – Θέλει η ΕΕ να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά όπλα

Ο Τραμπ «κλωτσάει» για το ReArm Europe – Θέλει η ΕΕ να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά όπλα
European Union Soldier. Soldier with flag Europe, EU flag on a military uniform. Camouflage clothing Photo: Shutterstock
Οποιοσδήποτε αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυσφορία της για τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και θέλει οι χώρες της Ευρώπης να συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά όπλα, μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters επικαλούμενο 5 άτομα με γνώση του θέματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μηνύματα που παραδόθηκαν από την Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες έρχονται καθώς η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων, περιορίζοντας ενδεχομένως τις αγορές ορισμένων τύπων αμερικανικών όπλων.

Τα πρώτα βήματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης περικοπής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και της χαλάρωσης της πίεσης προς τη Μόσχα, έχουν εκνευρίσει βαθιά τους Ευρωπαίους συμμάχους, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου η Κομισιόν παρουσίασε το ReArm Europe, το σχέδιο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και τη συγκέντρωση πόρων για κοινά αμυντικά έργα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη μειωμένη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ υπό τον  Τραμπ.

Ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν μικρότερο ρόλο για τις εταιρείες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Σε μια συνάντηση στις 25 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αμυντικές προμήθειες των χωρών της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ο Ρούμπιο είπε ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από την Ουάσινγκτον, κάτι που οι δύο αυτές πηγές ερμήνευσαν ως αναφορά στους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ.

Ένας Βορειοευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνάντηση της Βαλτικής, δήλωσε ότι τους είχαν επίσης πρόσφατα πει Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός από τις προμήθειες όπλων της ΕΕ θα θεωρούνταν ακατάλληλος.

Ο Ρούμπιο σχεδιάζει να συζητήσει τις προσδοκίες ότι οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά όπλα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι ένα θέμα που ο υπουργός έχει θέσει και θα συνεχίσει να θέτει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ χαιρετίζει τις πρόσφατες προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να «ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια», αλλά προειδοποίησε κατά της δημιουργίας νέων φραγμών που αποκλείουν τις αμερικανικές εταιρείες από τα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα.

«Η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία κάνει τη Συμμαχία ισχυρότερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αντίθετη κατεύθυνση

Η ανησυχία των ΗΠΑ για τα όρια στις αγορές όπλων αντανακλά μια ένταση στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει παροτρύνει τους Ευρωπαίους συμμάχους να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια. Καθώς το κάνει αυτό, η ΕΕ επιδιώκει να φέρει την παραγωγή στο εσωτερικό της, υπό το φως των υποδείξεων του Αμερικανού προέδρου ότι η δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ δεν είναι απόλυτη.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν άλλο στόχο της κυβέρνησης Τραμπ, που είναι το άνοιγμα των ξένων αγορών στους αμερικανούς κατασκευαστές.

Το ReArm Europe, περιλάμβανε σχέδιο δανεισμού 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ προκειμένου να δαπανηθούν σε αμυντικά έργα.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας πιο πανευρωπαϊκής προσέγγισης της άμυνας. Αλλά το πώς θα λειτουργήσει είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης,  σχετικά με το ποιος θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει για κοινά έργα, ποιος θα πρέπει να τα διευθύνει και πώς θα πρέπει να χρηματοδοτούνται.

Ενώ η Επιτροπή επιμένει ότι υπάρχουν τρόποι για εταιρείες εκτός ΕΕ να ανταγωνιστούν για αμυντικά κονδύλια στο πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου, οι κατασκευαστές όπλων εκτός του μπλοκ θα αντιμετωπίσουν στην πράξη μια σειρά από πρακτικά και διοικητικά εμπόδια.

Η κυβέρνηση Τραμπ -όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει πιέσει και στο παρελθόν για ευρωπαϊκές αγορές αμερικανικών όπλων, μεταξύ άλλων στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ορισμένες από τις πηγές θεωρούν τα πρόσφατα μηνύματα από την Ουάσινγκτον ως συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής.

Ωστόσο, αρκετές πηγές δήλωσαν ότι η έμφαση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ΕΕ έχει κινηθεί πιο αποφασιστικά για την αποσύνδεση των προμηθειών όπλων της.

«Είναι αναστατωμένοι για την πρόταση ReArm και ότι οι ΗΠΑ αποκλείονται», δήλωσε μια ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: