«Ο Τραμπ ζει σε φούσκα παραπληροφόρησης» – Τι απαντά ο Ζελένσκι στον Αμερικανό πρόεδρο

«Ο Τραμπ ζει σε φούσκα παραπληροφόρησης» – Τι απαντά ο Ζελένσκι στον Αμερικανό πρόεδρο
epa11562817 Ukrainian President Volodymyr Zelensky addresses a joint prss conference with Polish President Andrzej Duda and Lithuanian Prime Minister Ingrida Simonyte (not pictured) in Kyiv, Ukraine, 24 August 2024. Duda and Simonyte arrived in Kyiv to meet with top Ukrainian officials as Ukraine marks its declaration of independence of 1991. EPA/SERGEY DOLZHENKO 60945 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Ουκρανία έχει λάβει 500 δισ. δολάρια σε αμερικανική βοήθεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε με έντονες αιχμές στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ζει σε μία φούσκα παραπληροφόρησης». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο Ζελένσκι επέκρινε τη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει πλήρη εικόνα των γεγονότων.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ περί υποχώρησης της δημοτικότητάς του στο 4%, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «ποτέ δεν σχολιάζω ποσοστά δημοτικότητας, ούτε δικά μου ούτε άλλων ηγετών. Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% του ουκρανικού λαού με εμπιστεύεται». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «όποιος επιχειρήσει να με αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή, δεν θα το πετύχει».

«Η Ρωσική παραπληροφόρηση έχει επηρεάσει τον Τραμπ»

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί τη διεθνή κοινότητα με ψευδείς πληροφορίες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, φτάνουν και στις ΗΠΑ. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ, με όλο τον σεβασμό, έχει πέσει θύμα αυτής της παραπληροφόρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε τον Πούτιν να βγει από τη «διπλωματική απομόνωση» στην οποία είχε περιέλθει εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. «Η απομόνωσή του ήταν απολύτως δικαιολογημένη λόγω της πλήρους κλίμακας της εισβολής του», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν ξεπουλάω την Ουκρανία»

Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Ουκρανία έχει λάβει 500 δισ. δολάρια σε αμερικανική βοήθεια, ενώ δήλωσε αντίθετος στην πρόταση «ανταμοιβής» των ΗΠΑ με ουκρανικούς ορυκτούς πόρους. «Αυτό δεν είναι σοβαρή συζήτηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε μια «σοβαρή συμφωνία» εφόσον αυτή περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Επικρίσεις για τη στάση των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε κριτική και στις ΗΠΑ για τον τρόπο που περιγράφουν τη ρωσική εισβολή, σημειώνοντας ότι στις πρόσφατες συνομιλίες στο Ριάντ χρησιμοποίησαν τον όρο «σύγκρουση» αντί για «πόλεμο». «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι μια σύγκρουση, αλλά ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Κατά τον Ζελένσκι, αυτή η επιλογή λέξεων αποτελεί μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να «αμβλύνει» τη ρητορική της για τον πόλεμο. «Δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: