Ο Τραμπ, το Ιράν και ο ευρωπαϊκός γρίφος της επόμενης μέρας
- 10/11/2016, 18:30
- SHARE
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ήταν για τον Τραμπ μια από τις χειρότερες συμφωνίες στην ιστορία. Θα την πάρει πίσω;
Η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία τη Γαλλία και την Κίνα ήταν για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα ένα τεράστιο βήμα για την ανάσχεση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ως αντάλλαγμα οι δυτικές χώρες αποφάσισαν να άρουν μέρος των εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βρίσκονται από την αρχή στην πρώτη γραμμή για τη σύναψη μεγάλων εμπορικών συμφωνιών με την, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, χώρα της Μέσης Ανατολής.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε πει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «έδωσε στο Ιράν 150 δισ. δολάρια και δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα – η ιστορία θα την κρίνει ως τη χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ΗΠΑ, μπορεί να μην δόθηκε κάποια επιταγή στην Τεχεράνη, όμως μετά τη συμφωνία ξεπάγωσαν τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους 50 δισ. δολαρίων.
Το ζήτημα, πλέον, είναι τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, και τα βασικά σενάρια είναι τρία:
1. Οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν τη συμφωνία
Αξιωματούχοι του Ιράν έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να ακολουθήσει τη γραμμή Ομπάμα. Αναλυτές από τις ΗΠΑ παραδέχονται ότι η Αμερική μπορεί να κάνει πίσω, όμως αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στις σχέσεις της με Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία. Ιδιαίτερα η Ευρώπη, θα αντιδράσει έντονα, καθώς ήδη πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συνάψει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με την Τεχεράνη.
2. Ο Τραμπ θα διατηρήσει την αβεβαιότητα
Μπορεί οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ξεκίνησαν ήδη μεγάλα ανοίγματα στο Ιράν, όμως οι περισσότερες αμερικανικές είναι ακόμη διστακτικές καθώς η άποψη της κοινής γνώμης μετράει για το προφίλ τους στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν οι GE και Boeing, οι οποίες έχουν κινηθεί για να κλείσουν συμφωνίες στο Ιράν. Παρόλα αυτά, εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα για τη συμφωνία με το Ιράν, χαμένοι θα βγουν οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
3. Το Κογκρέσο θα αναλάβει και πάλι δράση
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πολέμησαν εξ αρχής τη συμφωνία με το Ιράν. Πολιτικοί αναλυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ, περιμένουν νέα κίνηση στο αμερικανικό Κογκρέσο (πλειοψηφίας Ρεπουμπλικάνων) στην οποία είτε θα αρθεί η συμφωνία είτε θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. Κι αν ο Τραμπ δεν θέλει ή δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο μπερδεμένα. Το μόνο που μένει στην Τεχεράνη είναι να περιμένει, επιδιώκοντας παράλληλα να ενισχύσει το μέγιστο τις σχέσεις της με την Ευρώπη ούτως ώστε να θέσει τη νέα αμερικανική προ τετελεσμένων.