Ο τραπεζίτης των φτωχών επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές

Ο τραπεζίτης των φτωχών επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές
Bangladeshi Nobel Laureate Professor Mohammed Yunus gestures as he speaks during a press conference in Kolkata, 12 February 2007. Yunus, who won last year's Nobel Peace prize for pioneering the concept of micro-credit in Bangladesh, and recently announced his decision to consider forming a political party, is in the eastern Indian city of Kolkata on a two day visit. AFP PHOTO/ Deshakalyan CHOWDHURY (Photo by Deshakalyan CHOWDHURY / AFP)
Ο εφευρέτης της ιδέας της «μικροπίστωσης» θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις νέες εκλογές

Μετά την παραίτηση της αυταρχικής πρωθυπουργού Sheikh Hasina, ο Mohammed Yunus θα ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές.

Ο εφευρέτης της ιδέας της «μικροπίστωσης» θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε το γραφείο του προέδρου Muhammad Shahabuddin, σύμφωνα με διάφορα πρακτορεία.

Εκπρόσωπος του Yunus είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο 84χρονος ήταν έτοιμος να αναλάβει τα επίσημα καθήκοντα του προσωρινά.

Η απόφαση για τον Yunus πάρθηκε σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου και εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας και του στρατού.

Οι νεολαίοι που συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις ήταν που… έβαλαν στο παιχνίδι τον νομπελίστα Muhammad Yunus ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

«Εμπιστευόμαστε τον Δρ Yunus», έγραψε στο Facebook ο Asif Mahmood, ηγέτης των διαδηλωτών φοιτητών.

Ο πρόεδρος Shahabuddin διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος των φοιτητών, ο Nahid Islam, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Ποιος είναι ο ο Mohammed Yunus;

Ο Mohammed Yunus είναι κοινωνικός επιχειρηματίας, τραπεζίτης, οικονομολόγος και εξέχων εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών.

Γεννήθηκε το 1940 στο Τσιταγκόνγκ, μια πόλη στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Αργότερα έλαβε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στην πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ. Έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές επέστρεψε στη γενέτειρά του το 1972 και έγινε διευθυντής αγροτικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τσιταγκόνγκ.

Αφού είδε τις καταστροφικές συνέπειες του λιμού του 1974 στην επαρχία του Μπαγκλαντές, κατά τον οποίον πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι, άρχισε να δίνει μικρά ποσά δανείων στους φτωχούς. Το 1983 ίδρυσε την Grameen Bank.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε αργότερα πρωτοποριακή δουλειά στη χορήγηση μικροδανείων με τα οποία οι φτωχοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορούσαν να οικοδομήσουν μια ανεξαρτητη οικονομική ύπαρξη. Άλλες χώρες υιοθέτησαν την ιδέα του στον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο Yunus και η Grameen Bank τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006. Από τότε, ο Yunus είναι γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχότερων των φτωχών». Το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας των ΗΠΑ, την υψηλότερη πολιτική διάκριση των ΗΠΑ.

«Η φτώχεια ήταν παντού γύρω μου. Δεν μπορούσα να απομακρυνθώ από αυτήν», είπε ο Yunus το 2006, όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ. «Δυσκολεύτηκα να διδάξω κομψές, κλασσικές οικονομικές θεωρίες στο πανεπιστήμιο. Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου».

Πολιτική δράση

Στις αρχές του 2007, ο Yunus ανακοίνωσε την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος που ονομάζεται “Nagarik Shakti”, που σημαίνει «Λαϊκή Εξουσία». Είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει μακριά από την πολιτική. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά από αυτή την ανακοίνωση, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα.

Η Σεΐχ Χασίνα, που εξελέγη πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές το 2009, έγινε ορκισμένη αντίπαλος του Yunus. Η κυβέρνησή της ξεκίνησε μια σειρά ερευνών για αυτόν και τις εταιρείες του.

Η Χασίνα αποκάλεσε τον Yunus «αιματοβαμμένο» και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί βία και άλλα μέσα για να εισπράξει χρέη από φτωχές αγροτικές γυναίκες. Μετά από έναν ρυθμιστικό έλεγχο της Grameen Bank το 2011, ο Yunus απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος για φερόμενη παραβίαση των κανόνων συνταξιοδότησης της κυβέρνησης.

Ο Yunus θύμα συκοφαντικής εκστρατείας;

Το 2013 ο Yunus έπρεπε να απολογηθεί στο δικαστήριο. Η κατηγορία: Έλαβε χρήματα χωρίς κυβερνητική έγκριση. Αυτό αφορούσε, μεταξύ άλλων, το χρηματικό βραβείο από το βραβείο Νομπέλ και τα δικαιώματα για ένα από τα βιβλία του.

Στις αρχές του 2024 καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Τον Ιούνιο, κατατέθηκε άλλο κατηγορητήριο εναντίον του και άλλων 13 εργαζομένων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Grameen Telecom για διαφθορά. Σύμφωνα με την εισαγγελία, φέρονται να υπεξαίρεσαν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Yunus δήλωσε αθώος και αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος με εγγύηση. Για τους υποστηρικτές του Yunus οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Yunus βρέθηκε στο στόχαστρο του δικαστικού σώματος λόγω των προηγούμενων πολιτικών του φιλοδοξιών και της παγερής σχέσης του με την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα.

«Ο Yunus έχει υποστεί εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης και απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα από τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια της κυβέρνησης και το κυβερνών κόμμα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Και διατηρούν ασφυκτικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα», δήλωσε ο Asif Nazrul, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, στις αρχές του έτους σε συνέντευξή του στη DW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle