Ο τρίτος δρόμος του e-commerce και τι απειλεί τα παραδοσιακά μοντέλα
- 27/03/2023, 11:31
- SHARE
Επτά στους 10 Έλληνες επιλέγουν για τις αγορές τους το διαδίκτυο και ξοδεύουν κατά μέσο όρο πάνω από 869 ευρώ ετησίως. Παρ’ όλα αυτά για την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων οι online πωλήσεις παραμένουν ακόμη μια αχαρτογράφητη αγορά. Μόλις για 17 στις 100, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών τους, σύμφωνα με τη Eurostat. Τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 19,7% ενώ σε Σουηδία, Δανία και Ιρλανδία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 35%.
Όμως η επανάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με πόσο ξοδεύουμε για τις online αγορές μας, αλλά από που κάνουμε αυτές τις αγορές. Και μην βιαστείτε να απαντήσετε. Καθώς τα κινητά έχουν ήδη ξεπεράσει τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τα laptops ως το πιο σημαντικό κανάλι διαδικτυακών αγορών (υπεύθυνο για λίγο λιγότερο από το 60% των διαδικτυακών πωλήσεων παγκοσμίως το 2022), τα σημεία επαφής αγορών που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για χρήση σε κινητές συσκευές – όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – γίνονται όλο και πιο σημαντικά στον κόσμο του εμπορίου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο B2C κανάλι αλλά όχι μόνο, όπως δείχνει μια έρευνα της Salesforce στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 στελέχη παγκοσμίως από εταιρείες με διαφορετικό εμπορικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των B2C, B2B και άλλων εμπορικών επιχειρηματικών μοντέλων. Τα αποτελέσματα (πολλαπλές απαντήσεις) αποκαλύπτουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στην πραγματικότητα το πιο δημοφιλές κανάλι πωλήσεων σε αυτή τη σύγκριση, με το 55% των εταιρειών να πωλούν ενεργά μέσω πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη δεύτερη θέση με 54% βρίσκονται οι ιστότοποι και στην τρίτη με 49% το 3PL Marketplaces.
Με απλά λόγια το e-commerce μέσω των social media είναι εδώ, αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 2 τρισ. δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με τη McKinsey.
Όπως σημειώνει η McKinsey μια δίωρη ζωντανή εκδήλωση πωλήσεων στο TikTok φέρνει έσοδα που ξεπερνούν αυτά που γίνονται μέσα σε μια εβδομάδας σε ένα εμβληματικό κατάστημα. Ενώ, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) του Snapchat επιτρέπει στους χρήστες να «δοκιμάζουν» το μακιγιάζ και να στέλνουν τις εικόνες σε φίλους. Τα νέα τρισδιάστατα μοντέλα και άλλες δυνατότητες δίνουν πλέον περισσότερες ευκαιρίες στους προμηθευτές να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο Snapchat.
Στη Γερμανία μια ώριμη αγορά για το e-commerce, ένας στους τέσσερις καταναλωτές (24%) έκανε τις αγορές του μέσω των κοινωνικών δικτύων, με τη μεγαλύτερη ομάδα αγοραστών να είναι οι νεαρές γυναίκες αναφέρει πρόσφατη έρευνα του YouGov. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς πιθανούς καταναλωτές μέσω των social media είναι νέοι άνδρες που ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: