«Ο Τσίπρας ρισκάρει να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν»
- 03/04/2015, 11:20
- SHARE
Άρθρο της εφημερίδας Guardian για τη στροφή Τσίπρα στη Μόσχα.
«Αυτό που ενώνει ακόμα περισσότερο τον Πούτιν με τον Τσίπρα, είναι το έντονο αντιγερμανικό συναίσθημα και η βαθιά ρήξη με τις τακτικές Μέρκελ», γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Natalie Nougayrede. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας κοιτάζει προς τη Μόσχα, αλλά ρισκάρει να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν» και σε αυτό αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για το Κρεμλίνο, αλλά και οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία στενότερη σχέση Ελλάδας-Ρωσίας τόσο για τη χώρα μας , όσο και για την Ευρωζώνη.
«Η εχθρότητα προς την πλευρά της Γερμανίας έχει φέρει την Ελλάδα κοντά στην Ρωσία, ωστόσο αυτό είναι ριψοκίνδυνο για τους έλληνες», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «δεν είναι κακό για κανέναν Ευρωπαίο πολίτη να ταξιδέψει στην Μόσχα στις μέρες μας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τι λες και κάνεις όσο βρίσκεσαι εκεί. Ούτε είναι πρόβλημα να μιλήσει κάποιος στον Πούτιν. Η Ρωσία είναι ένας «παίκτης» που δεν μπορεί να αγνοηθεί ανάμεσα σε πολλά διεθνή πεδία, όπως τη διάδοση πυρηνικών όπλων ή ακόμα και τις κλιματικές αλλαγές».
«Ένα πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει αδυναμία πληρωμής της δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στις 9 Απριλίου. Για αυτό και ο Τσίπρας πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι, προκειμένου να στείλει μήνυμα στους εταίρους πως θα παίξει το «χαρτί» της Ρωσίας. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν θα ζητήσει τα ρωσικά χρήματα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ακούσει μια προσφορά από εκεί», γράφει η Natalie Nougayrede.
Η αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στα στοιχεία που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία, όπως η ορθοδοξία, ενώ επίσης σημειώνει: «Ξαφνικά έχουν ξυπνήσει μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την Ελλάδα να κάνει λόγο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις κάτι που έχει κάνει και η Ρωσία στο παρελθόν για να βγει από δύσκολες θέσεις (…)οι κυρώσεις της Δύσης σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, έχουν φέρει σε μειονεκτική θέση την Ρωσία, η οποία έχει μόνο οφέλη από τη συνάντηση με την ελληνική πλευρά. Ίσως και περισσότερα από τους Έλληνες».
Και υπογραμμίζει: «ο Πούτιν θα έχει να κερδίσει πιο πολλά, μόνο και μόνο επειδή θα έχει το χαρτί μιας ευρωπαϊκής διαίρεσης και θα μπορεί να διαμηνύει πως το Κρεμλίνο έχει πρόσβαση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (…)Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα είναι, λοιπόν, περισσότερο σημάδι αδυναμίας και απελπισίας, παρά πραγματισμού. Κι αν ο Τσίπρας πρόσφατα δήλωσε πως η χώρα του και η Ρωσία μπορούν να έχουν ένα θαυμάσιο κοινό μέλλον, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν θέλει να εγκαταλείψει την ευρωατλαντική συμμαχία και να αναρωτηθεί αν θέλει να μπει στη σφαίρα χωρών που επηρεάζει η Ρωσία, όπως π.χ. Την Λευκορωσία».