Ο Τσίπρας στέλνει τους αριστερούς «αντάρτες» σπίτι τους
- 19/07/2015, 10:00
- SHARE
O πρωθυπουργός απομάκρυνε από την κυβέρνησή του κάποιους επιφανείς αριστερούς «αντάρτες» στα πλαίσια του ανασχηματισμού.
του Τζέφρι Σμιθ
Ο 40χρονος πρωθυπουργός, μετά από μια εξέγερση του κόμματός του ενάντια στη νέα, σκληρή συμφωνία διάσωσης που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, έδιωξε τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και δύο υφυπουργούς αφότου 39 σκληροπυρηνικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα, τα οποία απαιτούνται από τους εταίρους της Ευρωζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ενός νέου πακέτου διάσωσης.
Τα κύρια οικονομικά υπουργεία παρέμειναν,αμετάβλητα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών και τον Γιώργο Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τσίπρα, θα αντικαταστήσει τον Λαφαζάνη στο βασικό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, όπου και θα είναι υπεύθυνος για ευαίσθητα θέματα ιδιωτικοποιήσεων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.
Ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος αφότου η εξέγερση στο κόμμα άφησε τον Τσίπρα να εξαρτάται από τις ψήφους των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει η συμφωνία διάσωσης στο κοινοβούλιο. Όμως, δεν είναι διόλου σίγουρο ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα μεταβάλλει τις συνολικά αβέβαιες προοπτικές για την κυβέρνηση.
Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που επίσης εναντιώθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης και παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, αντικαταστάθηκε από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ηγετικό μέλος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων.
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αναπροσαρμογών των συντάξεων, των αυξήσεων στον φόρο προστιθέμενης αξίας, της αναμόρφωσης των κανόνων των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της θέσπισης αυστηρών ορίων στις δημόσιες δαπάνες, εγκρίθηκε με 229 ψήφους. Στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, μόνο η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, οι κομμουνιστές και οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά.
Είναι ασαφές κατά πόσον η εξέγερση εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα διογκωθεί καθώς η οδυνηρή πραγματικότητα της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων αρχίσει να γίνεται αισθητή. Ο Τσίπρας έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι οι εκλογές μπορεί να προκύψουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε μια εξέγερση παρόμοιων διαστάσεων στην Bundestag καθώς οι βουλευτές ψήφισαν για να εγκρίνουν την έναρξη των συνομιλιών για ένα νέο πακέτο διάσωσης. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, όμως, ο οποίος αναγκάστηκε να βασιστεί στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, η Μέρκελ εξακολουθεί να έχει μια τεράστια πλειοψηφία, λόγω του «Μεγάλου Συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η Μέρκελ προειδοποίησε τους βουλευτές για «βία και χάος» στην Ελλάδα, αν η χώρα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη με έναν άναρχο τρόπο, αν και αποστασιοποιήθηκε από το «ομαλό διάλειμμα» από την νομισματική ένωση που η ίδια και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν υποστηρίξει το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πηγή: fortune.com