Ο Τζέιμς Κάμερον θέλει την AI για να μειώσει στο μισό το κόστος των blockbusters

Ο Τζέιμς Κάμερον θέλει την AI για να μειώσει στο μισό το κόστος των blockbusters
epa07334419 US director James Cameron arrives at the world premiere of the film 'Alita: Battle Angel' in Leicester Square in London, Britain, 31 January 2019. The movie opens across UK theaters on 06 February 2019. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τζέιμς Κάμερον θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τη βιομηχανία του σινεμά, μειώνοντας κόστος και χρόνο παραγωγής, και δηλώνει έτοιμος να την εντάξει στο workflow των μεγάλων παραγωγών.  

Ο Τζέιμς Κάμερον ελπίζει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανακουφίσει την οικονομική πίεση στο Χόλιγουντ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης συζήτησε για την τεχνητή νοημοσύνη και τον κινηματογράφο με τον CTO της Meta, Άντριου Μπόσγουορθ, στο τελευταίο επεισόδιο του podcast «Boz to the Future».

Ο Κάμερον έχει εκφράσει δημόσια τις απόψεις του για την τεχνολογία, η οποία αποτελεί πηγή έντονων αντιπαραθέσεων στον χώρο του θεάματος. Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία παραγωγής ταινιών συνέβαλε στην απεργία των SAG-AFTRA και WGA το 2023 και έχει πυροδοτήσει νέες συζητήσεις ενόψει των Όσκαρ του 2025.

Αν και αρχικά ήταν επικριτικός απέναντι στην τεχνολογία, ο Κάμερον εντάχθηκε το 2024 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Stability AI — της εταιρείας πίσω από το μοντέλο Stable Diffusion.

Στη συνέντευξη ανέφερε ότι αυτή η απόφαση πηγάζει από την επιθυμία του να κατανοήσει σε βάθος την τεχνολογία:

«Ο στόχος μου δεν ήταν απαραίτητα να βγάλω ένα κάρο λεφτά. Ο στόχος ήταν να κατανοήσω τον χώρο. Να καταλάβω τι σκέφτονται οι developers. Τι στοχεύουν; Ποιος είναι ο κύκλος ανάπτυξης; Πόσους πόρους χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα νέο μοντέλο με συγκεκριμένη χρήση; Ο στόχος μου ήταν να το ενσωματώσω σε ένα VFX workflow.»

Ο Κάμερον πιστεύει ότι οι σκηνοθέτες πρέπει να αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το κόστος των μεγάλων, γεμάτων οπτικά εφέ, blockbuster παραγωγών. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να κόψουμε το κόστος στο μισό», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προϋπολογισμοί στο Χόλιγουντ έχουν συρρικνωθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η μείωση παραγγελιών από τα στούντιο και η υποτονική προσέλευση στο box office.

«Δεν μιλάμε για απολύσεις του μισού προσωπικού των εταιρειών εφέ», ξεκαθάρισε ο Κάμερον. «Μιλάμε για διπλάσια ταχύτητα στην ολοκλήρωση κάθε πλάνου, για πιο γρήγορο ρυθμό και κύκλο παραγωγής, ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να προχωρήσουν σε άλλα εντυπωσιακά projects. Αυτή είναι η δική μου οπτική.»

Ο Κάμερον αναφέρθηκε και στην έντονη αντίθεση για τη χρήση έργων τρίτων ως υλικό εκπαίδευσης για τα AI μοντέλα — ένα σημείο τριβής όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και σε όλο το φάσμα των δημιουργικών επαγγελμάτων.

Εταιρείες όπως η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, έχουν δεχτεί κριτική για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας στην εκπαίδευση των μοντέλων τους. Συγγραφείς όπως η Σάρα Σίλβερμαν και ο Τα-Νεχίσι Κόουτς έχουν καταθέσει αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

«Η διστακτικότητα στο Χόλιγουντ και στη βιομηχανία του θεάματος γενικότερα σχετίζεται με το πού βρίσκονται οι πηγές του training data, ποιος δικαιούται τι και τι προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Νομίζω ότι ο κόσμος το βλέπει με λάθος τρόπο», δήλωσε ο Κάμερον.

«Είμαι καλλιτέχνης. Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοντέλο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι βλέπω, τι ακούω, πού πάω. Το input μου είναι η εμπειρία της ζωής μου. Το output μου — κάθε σενάριο που γράφω — πρέπει να κρίνεται από το αν είναι υπερβολικά κοντά ή αντιγραφή κάποιου άλλου έργου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: