«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για έναν συμβιβασμό»

«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για έναν συμβιβασμό»

«Σέβομαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας». 

«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην αυριανή έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel». Ο κ. Γκάλμπρεϊθ διευκρινίζει ότι η αποστολή του ιδίου ως συμβούλου του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε ένα σημείο όπου το σενάριο θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα και, αναφερόμενος στην «μυστικότητα» γύρω από την προσπάθεια σημειώνει ότι διαφορετικά, θα μπορούσαν να γίνουν παρερμηνείες.

«Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης», τονίζει, απαντώντας στα σχόλια περί «πραξικοπήματος» και προσθέτει ότι κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών «ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά την μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών – είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές».

Ερωτώμενος σχετικά με την στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δηλώνει: «Σέβομαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Για την Ευρώπη θα μπορούσε να αποβεί τραγωδία το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές» και εκτιμά ότι ούτε καν ο κ. Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρεί ότι η τελευταία συμφωνία είναι μια καλή λύση.
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών σε ό,τι αφορά τη άφεση χρέους. Για αυτό η συμφωνία δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ – και είναι ανοιχτό το αν ποτέ θα τεθεί», καταλήγει ο οικονομολόγος.