O βασιλιάς των burger φτάνει στην Ελλάδα
- 07/12/2014, 11:28
- SHARE
Πώς τα Burger King, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food παγκοσμίως, σχεδιάζει να επεκταθεί στην ΝΑ Ευρώπη.
Την παρουσία της στην Ευρώπη αποφάσισε να ενισχύσει η Burger King Worldwide . Η εταιρεία έχει ήδη ταχυφαγεία στην Ιταλία, τη Πολωνία και την Ρουμανία και στόχος είναι να επεκταθεί περαιτέρω σε αυτές τις αγορές. Όμως εκτός από αυτές τις χώρες, στα σχέδια της επιθετικής ανάπτυξής της είναι και η είσοδος της στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μέσω της κοινοπραξίας με την επωνυμία Burger King SEE S.A., θέλει να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Νοτιανατολική Ευρώπη στα πρώτα πέντε έως επτά χρόνια λειτουργίας της.
Ειδικότερα, η Burger King SEE S.A. έχει υπογράψει μια μακροπρόθεσμη σύμβαση master franchise και έχει τα δικαιώματα δικαιόχρησης σε όλες αυτές τις αγορές – ενώ ήδη έχει παρουσία σε αυτές, πλην της Ελλάδας.
Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επεκτείνουμε την παρουσία της BurgerKing σε Ιταλία Πολωνία και Ρουμανία αλλά και που θα επεκταθούμε σε μια καινούργια αγορά όπως είναι αυτή της Ελλάδας» δήλωσε ο JoceCilπρόεδρος της BG στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η Burger King, που ιδρύθηκε το 1954, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στις ΗΠΑ. Πριν από λίγους μήνες συμφώνησε να εξαγοράσει την μεγαλύτερη καναδική αλυσίδα πώλησης καφέ και ντόνατς, Tim Hortons αντί 12,5 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 8,65 δισ. ευρώ), σε μία προσπάθεια να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food παγκοσμίως, με σχεδόν 22 δισ. δολάρια πωλήσεις και περισσότερα από 18.000 εστιατόρια σε 100 χώρες παγκοσμίως.
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του συγκεκριμένου deal.
Νέα πορεία για την γνωστή αλυσίδα
Η νέα αρχή για την Burger King έγινε το 2010, όταν και αγοράστηκε από το βραζιλιάνικο private equity 3G Capital αντί 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πορεία της όμως άλλαξε όταν ο Ντάνιελ Σβαρτς ανέλαβε διευθύνων σύμβουλός της τον Ιούνιο του 2013, ύστερα από πέντε χρόνια παρουσίας στην εταιρεία.
Είναι μόλις 33 ετών και ο δεύτερος πιο μικρός σε ηλικία επικεφαλής εταιρείας του Fortune 1000 μετά τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.
Πριν αναλάβει το τιμόνι της Burger King, εργαζόταν για λογαριασμό του βραζιλιάνικου private equity 3G Capital, ενώ από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2005 εργάστηκε στο hedge fund Altair Capital Management. Ξεκίνησε την καριέρα του μόλις στα 20 του χρόνια, στην Credit Suisse First Boston ως υπεύθυνος αναλύσεων στον τομέα των εξαγορών/συγχωνεύσεων.
Ο Σβαρτς ανέλαβε να βγάλει την Burger King από τη δύσκολη θέση που είχε βρεθεί, με έναν ετήσιο μισθό της τάξης των 700.000 δολαρίων και την πρόβλεψη ενός αντίστοιχου ποσού σε μπόνους εφόσον επιτύγχανε στους στόχους του. Είναι ο 21ος διευθύνων σύμβουλος στην 60χρονη ιστορία της Burger King.
Η γνωστή αμερικανική αλυσίδα είχε έξι ιδιοκτήτες και υπέφερε εδώ και χρόνια από έλλειψη σαφούς στρατηγικής. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Σβαρτς δεν είχε απλά να ανταγωνιστεί τις δύο άλλες μεγάλες δυνάμεις του κλάδου, τη McDonald’s και τη Wendy’s, αλλά και να προφυλάξει την πελατεία της Burger King από μοδάτες νεοεισερχόμενες εταιρείες του κλάδου όπως π.χ. την Chipotle Mexican Grill και την Panera Bread.
Ο Σβαρτς φρόντισε αρχικά να φτιάξει μια νεανική διοικητική ομάδα γύρω του, καταφέρνοντας να μετατρέψει την εταιρεία σε «μηχανή χρήματος». Υπό τη διεύθυνση της 3G, ο Σβαρτς βοήθησε στο να μειωθεί το προσωπικό των Burger King από τα 38.884 άτομα σε μόλις 2.425, κάτι το οποίο επετεύχθη με την ανάθεση του μάνατζμεντ των εστιατορίων σε ιδιοκτήτες μέσω franchising.
Σημειώνεται ότι η McDonald’s ήλεγχε το 2013 περίπου το 19% των 35.429 εστιατορίων παγκοσμίως, η Wendy’s το 18% των 6.557 καταστημάτων της, ενώ με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσε και η Burger King, που μέχρι το 2010, είχε στην κατοχή της περίπου το 11% των 12.174 εστιατορίων της ανά τον κόσμο. Από τότε η εταιρεία τα πούλησε όλα κρατώντας μόλις 52, για λόγους εκπαίδευσης των στελεχών της, αλλά και δοκιμών των προϊόντων της.
Την ίδια στιγμή ωστόσο διαπραγματεύτηκε συμφωνίες με εστιάτορες σε Βραζιλία, Κίνα και Ρωσία, οι οποίοι βοήθησαν στην αύξηση του διεθνούς δικτύου της Burger King κατά 12%.
Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν η BurgerKing θα καταφέρει να κάνει στην Ελλάδα αυτό που δεν έκανε η McDonald’s.