Ο χρησμός της Morgan Stanley για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο χρησμός της Morgan Stanley για την παγκόσμια ανάπτυξη
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια η πρόβλεψη για τα επιτόκια.

Οι επενδυτές μπορούν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με αισιοδοξία ότι η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι ο πληθωρισμός έχει επιτέλους τιθασευτεί, ενώ θα ακολουθήσουν χαμηλότερα επιτόκια, αναφέρει σε report της η Morgan Stanley.

«Τα αντικρουόμενα οικονομικά στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέστησαν δύσκολο να προσδιοριστεί προς τα πού κατευθύνεται η παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που δείχνουν συνεχή, σταθερή ανάπτυξη», λέει ο Seth Carpenter, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Μπορούμε να περιμένουμε κάποια μεταβλητότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να βρει τη χαμηλότερη ταχύτητα που διατηρεί την προοδευτική δυναμική χωρίς να αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, έχουμε ανεβάσει την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, από 2,8% που ήταν στις προβλέψεις μας για το Νοέμβριο του 2023».

Ενώ η μείωση του πληθωρισμού είναι ένα κοινό θέμα, οι διάφορες χώρες είναι πιθανό να δουν άνιση ανάπτυξη, με κάποιες προσκρούσεις στην πορεία. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, ενδέχεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση, αποκλίνοντας από την αναπτυξιακή πορεία του υπόλοιπου κόσμου, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από την ευρωζώνη. Οι οικονομίες με επίκεντρο τις εξαγωγές σημειώνουν βελτίωση, με τα στοιχεία των διευθυντών αγορών στην Ευρώπη και την Ασία να σηματοδοτούν ένα κατώτατο σημείο ή την έναρξη μιας μέτριας ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια η πρόβλεψη για τα επιτόκια

Οι επενδυτές που περιμένουν με ανυπομονησία για χαμηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικά η επιθυμία τους. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanleyαναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε τροχιά πτώσης στα επίπεδα-στόχους της γύρω στο τέλος του έτους. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει κατά 75 μονάδες βάσης φέτος και κατά 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο πολιτικής τον Αύγουστο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς της τον Σεπτέμβριο -μια πιο αργή έναρξη από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή λόγω των άνισων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Η πρόβλεψη της Morgan Stanley προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τρεις φορές το 2024, μειώνοντας τα επιτόκια συνολικά κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ θα ακολουθήσουν μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2025. Ο ρυθμός της πορείας της Fed θα υπαγορευτεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η τάση, πάντως, είναι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μετριάζονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο της Fed για 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Εν τω μεταξύ, οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αντιμετωπίζουν μια πολύ μέτρια πορεία χαλάρωσης, καθώς η Κίνα διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα καθώς διαχειρίζεται τον αποπληθωρισμό και οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ολόκληρη την περιοχή είναι απίθανο να κινηθούν μπροστά από τη Fed. Οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων στη Λατινική Αμερική θα πρέπει επίσης να είναι επιφανειακή, καθώς ο αποπληθωρισμός, αν και επιβραδυνόμενος, συνεχίζεται και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις συναλλαγματικές εκτιμήσεις καθώς θα χαλαρώνουν τα επιτόκια πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: