Ο χρησμός της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες οικονομίες

Ο χρησμός της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες οικονομίες
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Τα πολλαπλά σοκ -συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των υψηλών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο- έπληξε σκληρά τις ευάλωτες οικονομίες.

Ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα σοκ αυτά συνοδεύτηκαν από ανορθόδοξες κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν σε υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα ή ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, μη συνετές νομισματικές προσεγγίσεις και υπερτιμημένα νομίσματα.

Σε χώρες όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και τα νομίσματα έχουν καταρρεύσει, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα και η πιο αυστηρή πολιτική έχουν οδηγήσει σε ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών και αύξηση των κερδών αναφέρει η Morgan Stanley.

Σε ορισμένες από αυτές τις αγορές, υπάρχουν σημάδια οικονομικής επούλωσης που μπορεί να παρουσιάσουν συναρπαστικές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς ανακάμπτουν αναφέρει η Morgan Stanley. Χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Τουρκία μπορεί να προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σημειώνει η Morgan Stanley.

Αργεντινή

Για χρόνια, η κυβέρνηση της Αργεντινής τύπωνε χρήμα για να χρηματοδοτεί τις δαπάνες. Η χώρα αντιμετώπισε πληθωρισμό 300% και εκπληκτική υποτίμηση του νομίσματός της κατά 87%, ενώ φέτος υπέστη ύφεση. Ο Χαβιέρ Μιλέι, που εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, η χώρα πρόκειται να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις βοήθησε την Αργεντινή να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση άνω των 4 δις. δολαρίων.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει τις εγχώριες τιμές του πετρελαίου και τις άδειες εξαγωγής μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να προσθέσουν ανοδική πορεία στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αργεντινής.

Αίγυπτος

Με μια οικονομία που βασιζόταν σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, χαλαρή νομισματική πολιτική και διαχειριζόμενο νόμισμα, η Αίγυπτος αντιμετώπισε προβλήματα μετά τη μείωση του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την απώλεια εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών αναταραχών.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις, η Αίγυπτος εξασφάλισε μια συμφωνία ύψους 35 δις. δολ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρέχοντας μια πολυπόθητη εισροή μετρητών. Οι προσαρμογές της Αιγύπτου ξεκλείδωσαν επιπλέον 15 δισ. δολάρια σε κεφάλαια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συμφώνησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Νιγηρία

Το νόμισμα της χώρας σημείωσε πτώση άνω του 70% και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 33% το 2024, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε ποσοστό ρεκόρ 26,25%. Η οικονομική πίεση προήλθε εν μέρει από το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του προέδρου Bola Tinubu, το οποίο περιελάμβανε την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τη μετάβαση σε συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει δυσκολίες στους καταναλωτές και υπάρχει ο κίνδυνος οι πρόσφατες διαμαρτυρίες να κλιμακωθούν και να ακυρώσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Νιγηρία μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ενέργειες του προέδρου ενδέχεται να έχουν θέσει τις βάσεις για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων – βασικό πυλώνα του οικονομικού του σχεδίου. Ένα πρόσφατο πακέτο της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 2,25 δις. δολαρίων αποσκοπεί στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Πακιστάν

Εδώ, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την πολιτική αβεβαιότητα, τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, συμβάλλοντας σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 46% και πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 38% το 2023. Η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif, υιοθέτησε πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών προσαρμογών, των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και ενός νομίσματος ελεύθερης κυκλοφορίας. Η χώρα έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δις. δολάρια από το ΔΝΤ και είναι δυνατόν να πάρει περισσότερα.

Μόνο το ένα τρίτο των 248 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν έχει τραπεζικό λογαριασμό, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις ευκαιρίες στις μεγάλες ψηφιακές τράπεζες, εφόσον ο αριθμός των νέων τραπεζικών λογαριασμών αυξηθεί, αναφέρει η Morgan Stanley. Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής αναδεικνύεται σε εξέχουσα θέση, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των εξαγωγών που έφτασαν σε ιστορικό υψηλό 3,2 δις. δολαρίων το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο.

Τουρκία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επιμείνει στην αντισυμβατική πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε χαλαρή νομισματική πολιτική για χρόνια. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 85% και το νόμισμα έπεσε κατά 69%. Ωστόσο, ο Ερντογάν έκανε μια στροφή προς τη νομισματική ορθοδοξία, μετά την επανεκλογή του πέρυσι. Μια στροφή που οδήγησε σε απότομη αύξηση των επιτοκίων στο 50% και σε αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία αποκαθιστούν την οικονομική σταθερότητα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Η ανάλυσή της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες και τις συνοριακές μετοχικές αγορές MSCI, από τη δεκαετία του 1980, δείχνει ότι τα έθνη που βιώνουν σημαντική υποτίμηση του νομίσματος συνήθως υπεραποδίδουν του ευρύτερου δείκτη στη συνέχεια. Η Morgan Stanley διαπιστώνει μια μέση υπεραπόδοση 64% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Οι επενδυτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις σε αυτές τις αγορές.

Αλλά καθώς οι ξένοι επενδυτές τείνουν να αποχωρούν όταν βλέπουν σημάδια προβλήματος, οι τοπικές εταιρείες πρέπει συνήθως να προσαρμοστούν για να παραμείνουν στη δουλειά και συχνά θα είναι αρκετά ανθεκτικές και επινοητικές. Πολλές εταιρείες σε αυτές τις αγορές έχουν επιτύχει μεγαλύτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή -σε όρους δολαρίου- από ό,τι ακόμη και οι δείκτες αναφοράς του S&P 500 ή του χρηματιστηρίου της Ινδίας, παρά τους ασταθείς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους τους. Αυτές οι ροές κερδών μπορούν να αγοραστούν σε αποτιμήσεις σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οπουδήποτε μεταξύ 4x και 8x κέρδη έναντι πολλών παγκόσμιων δεικτών αναφοράς που διαπραγματεύονται σε τιμές άνω του 20x.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: