Ο χρυσός… λάμπει με νέα ρεκόρ: Προβλέψεις για συνεχιζόμενη ανοδική πορεία

Ο χρυσός… λάμπει με νέα ρεκόρ: Προβλέψεις για συνεχιζόμενη ανοδική πορεία
Photo: pixabay.com
Με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και προσδοκίες για ανάλογη κίνηση από τη Fed, το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να ενισχύεται, φτάνοντας σε επίπεδα που θέτουν στόχους ακόμα υψηλότερους.

Ο χρυσός συνεχίζει να γράφει ιστορία, σημειώνοντας νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με κέρδη που ξεπερνούν το 3%. Η πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι προβλέψεις για παρόμοια κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου, οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο σε νέα ανοδική πορεία, σε αντίθεση με το υποχωρούν δολάριο. Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, προβλέποντας ότι ο χρυσός θα διατηρήσει την ανοδική του τάση.

Από την αρχή του έτους, ο χρυσός σημειώνει άνοδο άνω του 20%, με την τιμή του να ενισχύεται από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, η αυξημένη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, έχουν ανεβάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν τις πιθανότητες για έναρξη νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed στην επερχόμενη συνεδρίασή της, οδηγώντας την τιμή του χρυσού πάνω από τα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά. Αναλυτές πλέον θεωρούν εφικτό το ορόσημο των 2.600 δολαρίων. Η Goldman Sachs εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να αγγίξει τα 2.700 δολάρια μέχρι τις αρχές του 2025.

Οι επενδυτές που κλείνουν τα πτωτικά στοιχήματα στον χρυσό συνέβαλαν επίσης στην πρόσφατη άνοδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ακαθάριστες θέσεις short στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με τον Chris Weston της Pepperstone Group, ο χρυσός χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή ως αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια, με την πρόσφατη αδύναμη έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να υποδηλώνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ενόψει πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: