Ο χρυσός «λάμπει» περισσότερο από ποτέ εν μέσω εμπορικής καταιγίδας
- 09/04/2025, 12:15
- SHARE

Ο χρυσός κατέγραψε νέα άνοδο την Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο των δασμών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα – κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει αντίποινα από το Πεκίνο και να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και 0,9%, φτάνοντας τα 3.001,33 δολάρια η ουγγιά.
Παρά τη μικρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 3.167,84 δολαρίων, ο χρυσός παραμένει σε πορεία ανόδου, ενισχυμένος πάνω από 13% από τις αρχές του 2025. Ο ρόλος του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, την ώρα που επανέρχεται το σενάριο ύφεσης στις ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους.
Οι αγορές επηρεάζονται όχι μόνο από την αβεβαιότητα του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και από την πιθανότητα ταχύτερης μείωσης επιτοκίων από τη Fed, κάτι που παραδοσιακά ευνοεί τον χρυσό. Αν και το πολύτιμο μέταλλο δεν αποφέρει τόκο, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αποκτά πλεονέκτημα έναντι άλλων επενδύσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,3%, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού. Το ασήμι κατέγραψε μικρή πτώση, ενώ παλλάδιο και πλατίνα παρέμειναν σχεδόν σταθερά. Παρά τις μεταβολές, η εικόνα παραμένει ξεκάθαρη: όσο η γεωπολιτική ένταση και η νομισματική αβεβαιότητα αυξάνονται, ο χρυσός επιστρέφει στο προσκήνιο ως το «νόμισμα της κρίσης».