Ο Ζάεφ μιλά για «μακεδονικό στρατό» και δηλώνει ήδη μέλος του ΝΑΤΟ
- 05/07/2018, 08:54
- SHARE
Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ζάεφ.
Mπορεί στην Ελλάδα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης να… ξηλώνουν το πουλόβερ της συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ, όμως, μιλά για «μακεδονικό στρατό» και δηλώνει ότι η χώρα του είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε ορκωμοσία στρατιωτών της γειτονικής χώρας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμη: «Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας».
Και η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε: «Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».
Πηγές ΥΠΕΞ: Σημαντικό να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία
Αναφορικά με τη δήλωση του Ζ. Ζάεφ περί “μακεδονικού” στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση “στρατός της Βόρειας Μακεδονίας”.