Ο Ζελένσκι ζήτησε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο να επιτρέψουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος
- 19/07/2024, 15:35
- SHARE
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Βρετανούς υπουργούς, μια σπάνια εμφάνιση ξένου ηγέτη σε υπουργικό συμβούλιο η οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ελπίζει να υπογραμμίσει τη στήριξη του Λονδίνου προς το Κίεβο.
Μία ημέρα αφού φιλοξένησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο ανάκτορο Μπλένιμ για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), ο Στάρμερ συνέχισε τις προσπάθειές του να ενισχύσει τον ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή προσκαλώντας τον Ζελένσκι να μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο προηγούμενος ηγέτης που το είχε κάνει αυτό ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 1997.
Κατά την ομιλία του ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχουν για να πλήξει στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.
Η Μελάνια ξανά στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ
19/07/2024«Αυτή τη στιγμή μας λείπει η βασική απάντηση σε αυτό το ερώτημα και αυτό είναι η μεγάλου βεληνεκούς ικανότητά μας», σχολίασε ο Ζελένσκι κατά την έναρξη της συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Σας παρακαλώ πείστε τους άλλους εταίρους να άρουν τους περιορισμούς».
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να επιταχύνει την παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας στην Ουκρανία, αφού ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι παραδόσεις που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας θα φτάσουν στο Κίεβο μέσα σε 100 ημέρες.
«Η Ουκρανία είναι και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας και κατά συνέπεια είναι σωστό ο πρόεδρος Ζελένσκι να απευθύνει μια ιστορική ομιλία στο υπουργικό μου συμβούλιο», είχε επισημάνει ο Στάρμερ πριν από τη συνάντηση.
Η Βρετανία στηρίζει ενεργά την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή και ο Στάρμερ μετά την εκλογή του επαναβεβαίωσε αμέσως τη δέσμευση του Λονδίνου στο Κίεβο, λέγοντας στον Ζελένσκι κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι, αν και η χώρα του άλλαξε κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει «αλλαγή προσέγγισης».