Ο Ζούκερμπεργκ δουλεύει 50 με 60 ώρες την εβδομάδα

Ο Ζούκερμπεργκ δουλεύει 50 με 60 ώρες την εβδομάδα

Ο επικεφαλής του Facebook απαντά στις ερωτήσεις της κοινότητας του Facebook για τους στόχους του και τις εργασιακές του συνήθειες.

Κάθε φορά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφασίζει να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να θέσει τις ερωτήσεις του για τον τρόπο που διοικεί το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες από τις απαντήσεις του προκαλούν εντύπωση.  Όπως για παράδειγμα η απάντηση του, στην τελευταία online συζήτηση με τα μέλη της κοινότητας του Facebook, σχετικά με τις  ώρες που περνά δουλεύοντας.

Σύμφωνα με την απάντησή του, λοιπόν, ο Ζούκερμπεργκ περνά στο γραφείο του περίπου 50 με 60 ώρες την εβδομάδα. Και αν αυτό από μόνο του σας ακούγεται πολύ, η απάντηση του δεν τελειώνει εδώ.

«Εξαρτάται από τι υπολογίζεις ως δουλειά. Περνώ τον περισσότερο από τον χρόνο μου συλλογιζόμενος πώς να συνδέσω τον κόσμο και πως να εξυπηρετήσω καλύτερα την κοινότητα, αλλά πολύ από αυτό τον χρόνο δεν τον περνώ στο γραφείο μας ή σε meeting με ανθρώπους ή κάνοντας αυτό που θα αποκαλούσατε ως αληθινή δουλειά» έγραψε ο συνιδρυτής του Facebook. «Ξοδεύω πολύ χρόνο μόνο για να διαβάζω και για  να σκέφτομαι για πράγματα μόνος μου. Αν υπολογίσεις τον χρόνο που βρίσκομαι στο γραφείο, πιθανόν να μην ξεπερνά τις 50 με 60 ώρες την εβδομάδα. Αλλά εάν υπολογίζεις όλο τον χρόνο που επικεντρώνομαι στην αποστολή μας, τότε είναι βασικά όλη η ζωή μου.»

Φυσικά στη συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα. Κι ένα από αυτά ήρθε από την ερώτηση του ιδιοκτήτη της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, σχετικά με το Internet.org, την πρωτοβουλία του Ζούκερμπεργκ για να αποκτήσουν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, μια ευρύτερη σύνδεση του ανθρώπινου πληθυσμού της Γης στις διαδικτυακές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει σε περισσότερους καλύτερες ευκαιρίες για πρόσβαση στην εκπαίδευση ή στις πληροφορίες υγείας, ενώ υπολογίζει πως θα μπορούσε να βγάλει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους από τις συνθήκες φτώχειας.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο και για τους ήδη χρήστες του διαδικτύου καθώς ένα πλήθος από νέες ιδέες και υπηρεσίες θα μπορούσαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.

Το Internet.org υπήρξε ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησης, με πάρα πολλές ερωτήσεις να αφορούν τους στόχους του προγράμματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Ζούκερμπεργκ, η πρωταρχική στόχευση βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου υπάρχουν μεγάλες μερίδες πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε πιο κορεσμένες περιοχές.

Σχετική με αυτό τον στόχο ήταν και η ερώτηση της Σακίρα. Η Kολομβιανή τραγουδίστρια ζήτησε να μάθει τη θέση του Ζούκερμπεργκ για την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία την προσωπική online εκπαίδευση, που έχει ήδη αρχίσει να παράγει σημαντικά αποτελέσματα. Όπως δήλωσε, μάλιστα, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Facebook ως εταιρεία υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες, είτε μέσω του φιλανθρωπικού του έργου είτε με την δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Δεν δίστασε, πάντως, να απαντήσει και σε ένα καυτό θέμα που αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες εναντίον της κοινωνικής δικτύωσης: Εάν το Facebook βλάπτει τις ικανότητες για την κατά πρόσωπο επικοινωνία.

Η απάντηση του Ζούκερμπεργκ ήταν σαφής: «Όχι. Εργαλεία όπως το Facebook βοηθούν τους ανθρώπους να επικοινωνούν κυρίως με ανθρώπους που δεν βρίσκονται άμεσα δίπλα τους. Για παράδειγμα, μπορώ να μείνω σε επαφή με μέλη της οικογένειάς μου που ταξιδεύουν ή φίλους που ζουν σε άλλες χώρες. Είναι υπέροχο να μπορείς να το κάνεις καθώς δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να έχω επαφή μαζί τους διαφορετικά.»