Ο Ζούκερμπεργκ και ο «τσάρος» της προπαγάνδας στην Κίνα
- 22/03/2016, 19:31
- SHARE
Την ώρα που το Πεκίνο εντείνει τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, ο ιδρυτής του Facebook είχε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συναντήθηκε με τον «τσάρο» της προπαγάνδας στην Κίνα, Λιου Γιουνσάν, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο μιας επίθεσης φιλίας του κοινωνικού δικτύου σε μια από τις ελάχιστες αγορές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτό.
Η είδηση της σπάνιας, πράγματι, συνάντησης μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, και σηματοδοτεί την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Facebook και της κινεζικής κυβέρνησης. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου το Πεκίνο εντείνει τη λογοκρισία και τον έλεγχο του διαδικτύου.
Ο Λιου, ο οποίος είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, επαίνεσε το Facebook για την τεχνολογία και τις μεθόδους διοίκησής του, ανέφερε το Xinhua.
Ο Ζούκερμπεργκ βρέθηκε στο Πεκίνο στα πλαίσια του China Development Forum, ενός συνεδρίου υπό την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης που συγκέντρωσε κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη και την άρχουσα ελίτ της χώρας.
«Η Κίνα ελπίζει ότι το Facebook θα μπορέσει να ενισχύσει τις ανταλλαγές, να μοιραστεί εμπειρίες, και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόηση με τις εταιρείες διαδικτύου της Κίνας» φέρεται να είπε ο Λιου στον Ζούκερμπεργκ.
Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο εισήγαγε νέους κανόνες σχετικά με τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, οι οποίοι σύμφωνα με τους αναλυτές θέτουν περαιτέρω περιορισμούς σε ξένες εταιρείες διαδικτύου που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα.
Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα, ιδιαίτερα στον κλάδο των μέσων, δέχονται πολιτική πίεση από μια σειρά κανονισμών. Σύμφωνα με τη στρατιωτική εφημερίδα της χώρας, το διαδίκτυο είναι το πιο κρίσιμο μέτωπο στην ιδεολογική διαπάλη με τις «δυτικές, αντι-κινεζικές δυνάμεις».
Η Κίνα – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – έχει τον μεγαλύτερο …διαδικτυακό πληθυσμό με περίπου 700 εκατομμύρια άτομα. Όμως, το Facebook και άλλες ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως οι υπηρεσίες της Google και το Twitter, δεν είναι διαθέσιμες εξαιτίας των στενότατων κυβερνητικών ελέγχων. Κι ο Ζούκερμπεργκ εδώ και καιρό προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση της εταιρείας του με τις κινεζικές αρχές.