Όχι χωρίς το χρέος
- 03/02/2017, 08:09
- SHARE
Στόχος του Πώλ Τόμσεν να ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τάσος Δασόπουλος
Η εξασφάλιση της λύσης το χρέος , είναι το επόμενο πιο δύσκολο κεφάλαιο μετά την εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων στην διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών με στόχο να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα πριν η μισή Ευρωζώνη μπει σε προεκλογικό κύκλο.
Στο σενάριο εργασίας που έχουν παρουσιάσει οι θεσμοί, θεωρούν λίγο πολύ δεδομένο ότι η Γερμανία και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά θα αλλάξουν το αρχικό τους σχέδιο και θα δεχθούν την παρουσίαση μιας συνολικής «ποσοτικοποιημένης» λύσης για το χρέος που ζητά και το ΔΝΤ για να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πράγμα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι αφού η Γερμανία δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Αντίθετα προσπαθεί να καθυστερήσει ή να αναβάλει κάθε συζήτηση για το ελληνικό χρέος για μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Η Ολλανδία από την πλευρά της δεν είναι σε θέση εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με την ακροδεξιά του κ. Βίλντερς να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις είναι επίσης δύσκολη στο να δεσμευτεί από τώρα για παραχωρήσεις υπέρ της Ελλάδας.
Στην παρούσα φάση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα μείνει μέχρι και το Σάββατο όταν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον με βασικό στόχο να ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι πέντε αυτές χώρες είναι αυτές που θα πρέπει αν περάσουν και την λύση για το ελληνικό χρέος από τα κοινοβούλια τους και ως εκ τούτου έχουν τις αντιρρήσεις τους για βάθος την έκταση αλλά και το χρόνο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Μάλιστα η Γερμανία ρέπει προς ένα σενάριο που θέλει την Ελλάδα αν ψηφίζει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ , δηλαδή την μείωση του αφορολόγητου στα 6000 ευρώ (όσο ζητούσε το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο) την μείωση των συντάξεων μέσω του μακροπρόθεσμου κόφτη. Σε ότι αφορά το χρέος θα επαναλάβει ι την υπόσχεση για συνολική λύση αλλά μεταφέρει οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Συνεπώς αν το ΔΝΤ δεν ικανοποιηθεί από τις υποσχέσεις (που είναι και το πιο πιθανό) θα μπορεί να μεταφέρει την είσοδο του στο ελληνικό πρόγραμμα για το Φθινόπωρο αφήνοντας στην ουσία την Ελλάδα μόνο με τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει.
Το σενάριο αυτό μπορεί να βρει ανταπόκριση στον κ. Τόμσεν που είναι από καιρό στενός συνομιλητής του κ. Σόιμπλε αλλά οι πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να αναζητά συνολική λύση και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει το Βερολίνο πρόσκληση σε Τσακαλώτο για συνάντηση…παρουσία Τόμσεν
Με αυτά τα δεδομένα το παρασκήνιο θα καλύψει τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέχρι να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αυτό θα φανεί από την εισήγηση του κ. Τόμσεν στο ΔΣ του ΔΝΤ την Δευτέρα.
Μέχρι τότε είναι δεδομένο ότι η σιωπηρή αποδοχή της εκ των προτέρων ψήφισης μέτρων από την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ισχύει τότε και μόνο τότε όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως προβλέπει το σενάριο εργασίας των θεσμών.
Μετά και την συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υπάρξουν άλλες τρεις καθαρές μέρες μέχρι όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν στο τελικό πλαίσιο διαλόγου. Την Πέμπτη η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης θα κρίνει αν υπάρχει έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Αν επιστρέψουν τελικά οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα έχουμε μια αξιολόγηση εξπρές. Τα θέματα θα πρέπει να είναι συμφωνημένα εκ των προτέρων και η αξιολόγηση θα γίνει σε εντατικούς ρυθμούς ώστε να καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο στελεχών σε λιγότερο από πέντε ημέρες.
Κοινοτικές πηγές προειδοποιούσαν την Πέμπτη ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά και η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σύντομα αποφάσεις αν δε θέλει να χάσει τις προθεσμίες για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου και την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 6,1 δις ευρώ που θα συνοδεύσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Πηγή: news247.gr