«Όχι» του ΟΗΕ στο ειρηνευτικό ψήφισμα των Παλαιστινίων
- 31/12/2014, 11:21
- SHARE
Το σχέδιο των Παλαιστινίων ζητούσε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών πριν από το τέλος του 2017.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ, δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.
Το κείμενο περιελάμβανε μεταξύ άλλων μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.«Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις διαιρέσεις και όχι ένα συμβιβασμό», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο.Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα απείχαν, όπως και η Βρετανία.
Η Γαλλία υποστήριξε το κείμενο «με γνώμονα την άμεση και επείγουσα δράση» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελατρέ εκφράζοντας την απογοήτευση του Παρισιού για την απόρριψη του σχεδίου ψηφίσματος. «Αλλά οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η δική μας ευθύνη είναι να προσπαθήσουμε ξανά. Πριν να είναι πολύ αργά», είπε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Ριγιάντ Μανσούρ νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το κείμενο για να δείξει ότι «η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα» και ενώ πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει πρόσφατα την Παλαιστίνη ως κράτος.
Η νέα παλαιστινιακή πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της βίας και την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Από την πλευρά του τo Ισραήλ εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. «Κάθε Ισραηλινός που προσδοκά την ειρήνη με τους γείτονές μας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσάχι Χανεγκμπί.
«Η αποτυχία της απόφασης πρέπει να μάθει στους Παλαιστίνιους ότι οι προκλήσεις και οι απόπειρες να επιβάλουν μονομερή μέτρα στο Ισραήλ δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
«Η ψηφοφορία αυτή έπληξε τις προσπάθειες (του παλαιστίνιου προέδρου) Μαχμούντ Αμπάς να μας βυθίσει στην αμηχανία και να μας απομονώσει», πρόσθεσε ο Χανεγκμπί, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είναι επίσης μια νίκη για την ισραηλινή θέση που επιμένει ότι μόνο οι απευθείας και χωρίς προϋποθέσεις διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτρέψουν, αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι δυνατό, έναν ιστορικό συμβιβασμό».
Οι Παλαιστίνιοι έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου ψηφίσματός τους, θα προσπαθήσουν να υπογράψουν νέα σειρά συνθηκών ώστε να ενταχθούν στο μέγιστο αριθμό διεθνών οργανισμών, στους οποίους έχουν πρόσβαση από τα τέλη του 2012, όταν έλαβαν το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ. Κυρίως θα επιδιώξουν να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να προσφύγουν κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, η οποία έχει πληγεί από τρεις πολέμους μέσα σε έξι χρόνια.
Η παλαιστινιακή διοίκηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα στη Ραμάλα, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα στάδια της διπλωματικής της εκστρατείας για να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος Αμπάς θα ανακοινώσει τα προσεχή μέτρα που οι Παλαιστίνιοι προτίθενται να λάβουν. Η ομιλία του θα μεταδοθεί από τη δημόσια παλαιστινιακή τηλεόραση.
Ορισμένοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο επίσης για απειλή διακοπής των συμφωνιών συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ, εκδοχή που παρατηρητές και διπλωμάτες θεωρούν ελάχιστα πιθανή.