ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με στόχο τα 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2024
- 22/12/2023, 17:20
- SHARE
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ το δημόσιο έχει στα πλάνα του την άντληση έως 10 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων κρατικών ομολόγων.
Μετά και την υπεραπόδοση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023 και της διαχείρισης χρέους, έχει διατηρηθεί ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, υπογραμμίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το οποίο καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό «μαξιλάρι» έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα πάντα με τον ΟΔΔΗΧ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,58 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πέραν των 10 δισ. από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσβλέπει σε έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Ανασκόπηση του 2023
Αναφορικά με το πώς «κινήθηκε» το πρόγραμμα δανεισμού του 2023 ο ΟΔΔΗΧ, κάνει λόγο για ευέλικτη και προληπτική διαχείριση με φόντο την επενδυτική βαθμίδα σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων.
Τονίζει πως η στρατηγική χρηματοδότησης είχε ως στόχο να αδράξει τα ευνοϊκά «παράθυρα» της αγοράς και να αξιοποιήσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία επιτεύχθηκε τελικά το 3ο τρίμηνο 2023. Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, επαρκείς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2023. Επιπλέον, η διαχείριση του χρέους παρέμεινε προληπτική, προχωρώντας με πρόωρες αποπληρωμές του επίσημου χρέους για περαιτέρω μείωση του βραχυπρόθεσμου όρους εξυπηρέτησης του χρέους και εξομάλυνση του προφίλ εξαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα 5,3 δισ. ευρώ δανείων GLF, αποπληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι κινήσεις στην αγορά εισήγαγαν νέα ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων με βασικά σημεία λήξης το 2028 (5ετία), το 2033 (10ετία) και το 2038 (15ετία).
Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων υποστηρίζοντας τη σταδιακή ανατιμολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας ενώ επέτρεψαν να αυξηθεί η δραστηριότητα της αγοράς κατά μήκος της καμπύλης αποδόσεων, εξασφαλίζοντας ένα ακόμη πιο ομαλό προφίλ εξαγοράς.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την απομείωση του μεταξύ του 2020 και 2023 κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν ενισχύσεις την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον ΟΔΔΗΧ.
Για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος ελληνικού δανεισμού, υπενθυμίζεται πως ο ΟΔΔΗΧ και ο επικεφαλής του, Δημήτρης Τσάκωνας, απέσπασαν το βραβείο του «Best Sovereign Risk Manager of the Year» από το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net, στις 28 Νοεμβρίου 2023.
Υπεραπόδοση έναντι της Ευρωζώνης
Μέσα στο έτος καταγράφηκε η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και υπεραπόδοση έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης καθώς οι αγορές τιμολογούν την βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και των μοναδικών χαρακτηριστικών του ελληνικού χρέους, με την αναβάθμιση να λειτουργεί ως θετικός καταλύτης σε ένα πλαίσιο πιέσεων που προκαλούνται από τη νομισματική πολιτική, έως τον Οκτώβριο του 2023, στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως.
Το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το γερμανικό bund υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).
Έτσι μετά και από την βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα του 2023 αλλά και της επιτυχούς στρατηγικής διαχείρισης χρέους, όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ένα αποθεματικό 30 δισ. ευρώ.