ΟΦΕΤ: Στον δρόμο της νέας Ελλάδας

ΟΦΕΤ: Στον δρόμο της νέας Ελλάδας
Μέσα από την παραγωγή, την κουλτούρα έρευνας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Από την Ιουλία Τσέτη, πρόεδρο & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιό MSc, επίτιμη δρα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, γενική γραμματέα Δ.Σ. του ΣΕΒ, πρόεδρο UN Global Compact Network Greece

Αφήνοντας πίσω μας τις πολυετείς και πολυεπίπεδες κρίσεις που κόστισαν ατομικά και συλλογικά στον καθένα, η στόχευσή μας, πλέον, θα πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα, στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και προσωπικής καλλιέργειας.

Θα εστιάσω σε τέσσερις τομείς, που μπορούν να μας οδηγήσουν στον δρόμο της προόδου και της ευημερίας:

  • ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής
  • καλλιέργεια κουλτούρας για την έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα
  • στόχευση στη βιώσιμη ανάπτυξη και
  • γυναικεία ενδυνάμωση!

Να πάρει μπρος η βιομηχανική παραγωγή

Για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, όπως η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για την αύξηση της εργατικής δύναμης, η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό που χαρακτηρίζει μια χώρα οικονομικά είναι κυρίως η παραγωγική της ικανότητα, η αυτάρκεια και η επάρκεια πρώτων υλών, καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις των βιομηχανιών της. Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών δείχνουν τον δρόμο για δομικές αλλαγές και συντονισμένη δράση αναφορικά με τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού και βιώσιμου μοντέλου, το οποίο θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, όλη μας η έμφαση θα πρέπει να εστιαστεί στην αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, τη μεταμόρφωση της χώρας μας σε κόμβο καινοτομίας, τεχνογνωσίας και αριστείας, καθώς και μια ρήτρα συνυπευθυνότητας μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια χώρα προόδου και ευημερίας.

Καλλιέργεια κουλτούρας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα

Αναφέρω συχνά τελευταία ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε βασική έρευνα και έχουμε λαμπρούς επιστήμονες − όσοι έχουν απομείνει ακόμη… Ωστόσο, η έρευνα στη χώρα χρειάζεται ένα δυνατό boost, όπως αύξηση επενδύσεων, επείγουσα διασύνδεση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή κοινότητα και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους ερευνητές, προκειμένου να σταματήσει η επιστημονική μεταναστευτική αιμορραγία. Απαιτείται, επίσης, η ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού, μέσω επιδοτήσεων και προγραμμάτων κινητικότητας, καθώς και η δημιουργία επιστημονικών Κέντρων Αριστείας και καινοτομίας.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση της Παιδείας σε επίπεδο βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ερευνητών και επιστημόνων και να αναδειχθούν τα ταλέντα, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο θεσμός του Inspirational Mentors, όπου έχω την τιμή να ανήκω, ο οποίος αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μαθητές να διδαχθούν από τους 75 μέντορές τους και να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει κρυμμένες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό οι μαθητές αυτοί, οι αυριανοί ενήλικες, να παραμείνουν στη χώρα δημιουργώντας τις δικές τους μαθητικές επιχειρήσεις (startup), κάνοντας υπερήφανη την Ελλάδα αλλά και τον εαυτό τους.

Στην Ελλάδα έχουμε λαμπρούς επιστήμονες, Ωστόσο η έρευνα στη χώρα χρειάζεται ένα δυνατό boost. Απαιτείται, επίσης, η ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικοδόμηση του μέλλοντος, καθώς και κεντρικό άξονα για το σύγχρονο επιχειρείν και τη βιομηχανία.

Σε μια εποχή έντονων και απρόβλεπτων προκλήσεων, η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά συνεπάγεται και την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και άρσης των ανισοτήτων. Οικονομικών και κοινωνικών.

Το όραμά μου για το UN Global Compact Network Greece, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία τρία χρόνια ως επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου, είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εταιρική βιωσιμότητα στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας, και ενισχύοντας τη δέσμευσή τους απέναντι σε οικουμενικές αξίες, όπως η κλιματική δικαιοσύνη, η βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη.

Στον χώρο της βιομηχανίας ειδικότερα, ο ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμος. Ήδη, εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής που μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων, ενσωματώνοντας ένα πιο «πράσινο» και αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές σε επίπεδο πόρων.

Γυναικεία ενδυνάμωση

Για την ενδυνάμωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα εξής σημεία:

  • Υποστήριξη και εκπαίδευση: Παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις γυναίκες επιχειρηματίες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα δεξιοτήτων διαχείρισης, upskilling, reskilling και ψηφιακή παρουσία.
  • Χρηματοδότηση: Παροχή πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ειδικά προγράμματα δανειοδότησης ή επιδοτήσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Δίκτυα: Προώθηση της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων
  • Συμβουλευτική: Coaching, προσωπική ανάπτυξη και ψυχολογική υποστήριξη.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν, καθώς οι γυναίκες βρίσκονται χαμηλότερα μισθολογικά από τους άνδρες συναδέλφους τους και υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις, διαπιστώσαμε ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους. Όταν μόλις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις επιλέγουν επικεφαλής γυναίκες και όταν η έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύει την ανισότητα φύλων στην εργασία, με το 56% των επιχειρήσεων να απασχολούν λιγότερες γυναίκες από τον εθνικό μέσο όρο, τότε οι ρίζες του προβλήματος είναι τόσο θεσμικές όσο και νοοτροπίας και ασυνείδητης προκατάληψης (unconscious bias).

Η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και κυρίως σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις, υπογραμμίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Αποτελεί πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας και οικοδομεί μια συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες και τις δεξιότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργώντας δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες και γυναίκες, με σεβασμό στην εκάστοτε προσωπικότητα ξεχωριστά.

Μια επιχείρηση, ένας δημόσιος οργανισμός και μια κοινωνία μπορούν να προοδεύσουν μόνον όταν ενστερνίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Όχι απλώς ως υποχρέωση, αλλά και ως βασικό συστατικό και αγαθό δημιουργικότητας και ισότιμης αντιμετώπισης των φύλων, βάσει της αξίας, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων τους.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη όσον αφορά τις τάσεις της ισότητας των φύλων, ενώ καταγράφονται μερικοί πολύ θετικοί δείκτες. Έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου (στην πραγματικότητα, έχουμε περισσότερες γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίου από άντρες) και έχουμε μια πολύ ικανοποιητική νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Το Αύριο είναι ήδη εδώ. Δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργία και δικαιολογίες. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Για μια Ελλάδα και μια κοινωνία προόδου, ευημερίας, κατάργησης των στερεοτύπων και άμβλυνσης των ανισοτήτων.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: