Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο (των αγορών): Οι δασμοί του Τραμπ «εξαφάνισαν» 5 τρισ. δολάρια

Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο (των αγορών): Οι δασμοί του Τραμπ «εξαφάνισαν» 5 τρισ. δολάρια
USA President Donald Trump on smartphone and stock image in the background. 25.01.2025. 0stanbul, Türkiye. Photo: Shutterstock
Οι πιο σπασμωδικές μέρες στα διεθνή χρηματιστήρια από τον πανικό της πανδημίας του 2020.

Μια αποτίμηση του «χαμού» που επικράτησε στις διεθνείς χρηματαγορές από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς στις 2 Απριλίου έως και την Παρασκευή, επιχείρησε το Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι 10 ημέρες από τότε που ο Τραμπ χτύπησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς ήταν οι πιο σπασμωδικές από τον πανικό της πανδημίας του 2020, καθώς οι τιμές των μετοχών σε ομόλογα, πετρέλαιο, χρυσό, ακόμη και το ίδιο το αμερικανικό δολάριο, ταλαντεύτηκαν άγρια.

Οι πωλήσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί τον βασικό άξονα στις παγκόσμιες αγορές- ήταν οι πιο έντονες εδώ και δεκαετίες, σαν να υπογράμμιζαν πόσο έχουν κλονιστεί τα θεμέλια του εμπορίου και της χρηματοδότησης.

Η κατάρρευση ξεκίνησε στον απόηχο αυτού που ο Τραμπ αποκάλεσε Liberation Day.

Ύψωσε, στις 2 Απριλίου, το υψηλότερο τείχος δασμών γύρω από την αμερικανική οικονομία εδώ και εκατό χρόνια, με έναν γενικό φόρο 10% στις εισαγωγές και ακόμη υψηλότερους συντελεστές για μεμονωμένους εμπορικούς εταίρους.

Την εβδομάδα που ακολούθησε αυτό μετατράπηκε σε ανοιχτή οικονομική σύγκρουση με την Κίνα, η οποία μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν σχεδόν υπό αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο, καθώς οι δασμοί αυξήθηκαν στο 145%.

Πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία έχουν εξαφανιστεί από τον δείκτη MSCI όλων των χωρών για τις παγκόσμιες μετοχές από τις 2 Απριλίου.

Αποκάλυψε πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι επενδυτές για την επιθετικότητα των δασμών του Τραμπ και ότι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας και οι ανατροπές του κινδυνεύουν να βλάψουν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στο κέντρο του χρηματοπιστωτικού σύμπαντος.

«Είχαμε ένα σπάσιμο της εμπιστοσύνης και δεν ξέρουμε ποιες είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την πτώση της αγοράς», δήλωσε ο Τζεφ Γουίλσον, βετεράνος διαχειριστής κεφαλαίων στην Αυστραλία.

«Θα μπορούσαν να έχουν κλείσει κάποια hedge funds, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες συνέπειες που θα ξεκαθαρίσουν μόνο τις επόμενες εβδομάδες».

Αρχικά, το επίκεντρο των πωλήσεων ήταν κάθε είδους έκθεση στην οικονομική ανάπτυξη – τράπεζες, βιομηχανικά μέταλλα και επιχειρήσεις όπως η Apple με αλυσίδες εφοδιασμού που εδράζονται στην Κίνα.

Στη συνέχεια, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου στις 4 Απριλίου , η Κίνα αντέδρασε και επέβαλε δασμούς 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πετρέλαιο έπεσε σε χαμηλό τετραετίας και ο κύριος παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης ξεπέρασε το όριο για αυτό που οι τύποι της αγοράς αποκαλούν «διόρθωση» – μια πτώση 10% ή περισσότερο από την κορυφή.

Ακόμη και ο χρυσός, που θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, άρχισε να πέφτει, ένα δυσοίωνο σημάδι καθώς οι επενδυτές που αντιμετώπιζαν κλήσεις για κάλυψη περιθωρίου αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ασφαλέστερα περιουσιακά τους στοιχεία για να καλύψουν τις απώλειες.

Για τον Γουόνγκ Κοκ Χόι, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της APS Asset Management στη Σιγκαπούρη, ήταν ένα σενάριο για το οποίο ανησυχούσε εδώ και χρόνια.

«Προφανώς, δεν πίστευα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν το 125%», δήλωσε, καθώς τις επόμενες ημέρες οι ανταποδοτικοί δασμοί αυξήθηκαν.

«Βασικά, το εμπόριο θα σταματήσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου».

Ευτυχώς, για τον ίδιο, είχε τοποθετηθεί στους τομείς των ημιαγωγών, της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολογίας της Κίνας και δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιό του έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% για το έτος μέχρι στιγμής.

Πανικός στις αγορές

Στην Wall Street, οι τραπεζίτες κάλεσαν σε παγκόσμιες συναντήσεις και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ταραγμένους πελάτες.

Υπήρχαν ελπίδες, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι ο Τραμπ θα υποχωρούσε προτού χτυπήσουν πραγματικά οι δασμοί. Αλλά όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις αγορές στο Air Force One την Κυριακή και εκείνος απάντησε ότι «μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα».

Αυτό άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Ο δείκτης μεταβλητότητας της CBOE, που έχει το παρατσούκλι «δείκτης φόβου» της Wall Street, εκτινάχθηκε πάνω από το 60 – ένα επίπεδο που συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια καταρρεύσεων όπως το 2020 ή η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο S&P 500 έκλεισε τη Δευτέρα 17% κάτω από το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειώσει μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα. Ο Κρίστοφερ Φορμπς, επικεφαλής της Ασίας στην CMC Markets, δήλωσε ότι η Παρασκευή και η Δευτέρα ήταν οι ημέρες συναλλαγών με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ομόλογα

Επί μήνες οι αγορές συναλλάγματος, ως μέσο του παγκόσμιου εμπορίου, αναμενόταν να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή για την προσαρμογή των τιμών στους δασμούς.

Το σοκ, αντίθετα, προήλθε από τα ομόλογα. Λίγο μετά την έναρξη ισχύος των δασμών στη μέση της νύχτας στη Νέα Υόρκη, ένα μαζικό κύμα πωλήσεων έπληξε τα ομόλογα στην Ασία την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις, οι οποίες συνήθως κάνουν μικρές κινήσεις, καθώς η αγορά είναι ρευστή και βαθιά, αυξήθηκαν άγρια και απελευθέρωσαν την πιο μανιώδη φάση -μέχρι στιγμής- του δασμολογικού ξεσπάσματος των αγορών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε άλμα σχεδόν 20 μονάδων βάσης μέσα σε δύο ώρες, κάτι που οι traders εξέλαβαν ως σήμα είτε αναγκαστικών πωλήσεων κάπου στην αγορά, είτε, ακόμη πιο ανησυχητικό, ότι τα αμερικανικά ομόλογα παραπαίουν ως ασφαλές καταφύγιο.

Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, οι αγορές ανατράπηκαν και πάλι. Ο Τραμπ εξέπληξε τον κόσμο ανακοινώνοντας παύση των βαρύτερων διμερών δασμών, διατηρώντας έναν γενικό φόρο 10% στις εισαγωγές και αυξάνοντας ξανά τις εισφορές στην Κίνα.

Οι μετοχές εκτοξεύτηκαν υψηλότερα, σημειώνοντας μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από το 2008, αλλά με τόση αβεβαιότητα άρχισαν να ταλαντεύονται και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com