Οι 12 εταιρείες που έκαναν δυναμική είσοδο στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Οι 12 εταιρείες που έκαναν δυναμική είσοδο στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις
Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Η λίστα του Fortune 100 , που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece, αναδεικνύει μια εντυπωσιακή δυναμική στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας. Μάλιστα οι 12 νέες εγγραφές, εταιρείες που είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά είτε επιστρέφουν με ανανεωμένες επιδόσεις, φέρνουν μαζί τους μια νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία: ανθεκτικότητα, καινοτομία, και στρατηγική προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αντιμέτωπες με παγκόσμιες κρίσεις, προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και διαρκείς αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, αυτές οι εταιρείες δεν έδειξαν απλώς αντοχή. Αξιοποίησαν τις συγκυρίες για να επενδύσουν στην ανάπτυξή τους και να ενισχύσουν τις θέσεις τους στον διεθνή χάρτη.

Από τον τομέα των ακινήτων και των υποδομών, μέχρι τον τουρισμό, την ενέργεια και τον κλάδο των τροφίμων, η λίστα αποκαλύπτει τη δυναμική και την προσαρμοστικότητα των ελληνικών εταιρειών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η κατάταξη, και κατ΄ αντιστοιχία η παρουσίαση των 12 new entries στη λίστα των 100 γίνεται με βάση το ύψος των ΚΠΤΦΑ.

*Η λίστα δημοσιεύει στοιχεία 12μηνου για το 2023.

1. Lamda Development: Ανάπτυξη 217,8% μέσα σε μια χρονιά
Μια από τις πιο εντυπωσιακές, αν και αναμενόμενες, νέες εισόδους στη λίστα του Fortune 100 είναι η Lamda Development, η οποία κατατάσσεται στη 62η θέση, με μια εντυπωσιακή αύξηση 217,8% στον κύκλο εργασιών της στα 451,02 εκατ. ευρώ και 69,3% στα ΚΠΤΦΑ που ξεπέρασαν τα 206 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια ανάπτυξη συνεχίζεται και εφέτος. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό  ανήλθαν στα 967 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο για 900 εκατ. ευρώ το 2024 και μάλιστα δύο μήνες νωρίτερα.

2. Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης: Η πολυτελής απόλαυση στην κορυφή
Η διάσημη τουριστική και ξενοδοχειακή εταιρεία που διαχειρίζεται το πολυτελές Four Seasons Astir Palace Hotel Athens βρίσκεται στην 96η θέση της λίστας. Ο λόγος η αύξηση κατά 35,35% στον κύκλο εργασιών στα 295,38 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις των υπολειπόμενων οικοπέδων προς πώληση κατά 29,08%, καθώς και από τις επιδόσεις των ξενοδοχείων και του F&B της εταιρείας κατά 5,34%. Σε ότι αφορά τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν μεν κατά 29,1% ωστόσο παρέμειναν υψηλά στα 188,38 εκατ. ευρώ.

3. Olympic ETE: Η Πορεία της Εξωστρέφειας
Με άνοδο 31,1% στον κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 308 εκατ. ευρώ και 30,5% στα ΚΠΤΦΑ που ανήλθαν στα 160,85 εκατ. ευρώ, η Olympic ETE (AVIS) κατατάσσεται στην 91η θέση. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη ήταν η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην προμήθεια καινούργιων αυτοκινήτων και η συσσώρευση των παραγγελιών προηγούμενων ετών. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης αύξησε τον όγκο των συμβολαίων του κατά 6,2% σε σχέση με το 2022 και 22,4% σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Ενώ η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε άνοδο 10,8% καθώς επηρεάστηκε θετικά από τις αυξημένες ροές εισερχόμενου τουρισμού.

4. Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διαχείριση και Ανάπτυξη Υποδομών
Η Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια, βρίσκεται στην 93η θέση, καθώς όχι μόνο κατάφερε να αυξήσει κατά 29,1% τον κύκλο εργασιών της που ξεπέρασε τα 305 εκατ. ευρώ, αλλά και τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 2,9% ξεπερνώντας τα 153 εκατ. ερυώ, αποδεικνύοντας την αναπτυξιακή δυναμική του τομέα των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα. Μάλιστα η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία για την περαιτέρω αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται στη χώρα.

5. ITX Ελλάς: Η Ισπανική επέλαση στην Ελληνική αγορά
Στην 35η θέση της λίστα βρίσκουμε την ITX Ελλάς, την ελληνική θυγατρική του Ισπανικού ομίλου Inditex η οποία για μια ακόμη χρονιά κατάφερε να σπάσει τα ταμεία. Με αύξηση 18% στις πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 725 εκατ. ευρώ και 34,5% στα ΚΠΤΦΑ που ανήλθαν στα 101,69 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξή της εντάσσεται στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στον τομέα των fast fashion, με το ισπανικό brand να εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων για το σύνολο των αλυσίδων έχει πλέον ανέλθει στο 15% (τιμολογούνται στη μητρική) από 8% προ πανδημίας.

6. Vivartia: Ανάπτυξη με στρατηγική στροφή
Με μια εκρηκτική αύξηση 31,9% στις πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 902 εκατ. ευρώ και αύξηση 75,7% στα ΚΠΤΦΑ που ανήλθαν στα 91,88 εκατ. ευρώ, η Vivartia κατατάσσεται στην 30η θέση και αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγάλους παίκτες στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Η στρατηγική ανάπτυξής της φαίνεται να επικεντρώνεται σε αναγκαίες επενδύσεις, καινοτομία και εξωστρέφεια. Βέβαια στα αποτελέσματα του 2023 και στην επιστροφή στην κερδοφορία συνέβαλε το rebound του κλάδου εστίασης (όμιλος Goody’s).

7. Intrakat: Ένας αναδυόμενος ηγέτης
Η Intrakat, που άλλαξε όνομα και έγινε AKTOR όμιλος εταιρειών, με αύξηση 82,8% στον κύκλο εργασιών στα 412,11 εκατ. ευρώ και ΚΠΤΦΑ παρά την υποχώρηση στα 42,52 εκατ. ευρώ, κατατάσσεται στη 67η θέση. Η εταιρεία προχωρά με στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και της κατασκευής έργων, προσφέροντας ισχυρές προοπτικές για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της χώρας. Έπειτα από δύο χρόνια από την εξαγορά της Intrakat από τους Δημήτρη Μπάκο, Ιωάννη Καϋμενάκη και τον ίδιο, ο όμιλος είναι πέντε φορές μεγαλύτερος. Μάλιστα με ορίζοντα το 2030 στοχεύει σε κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ.

8. Μέγα Προϊόντα: Ανθεκτικότητα και κερδοφορία
Η Μέγα Προϊόντα, μια από τις πιο εντυπωσιακές νέες εγγραφές, βρίσκεται στην 97η θέση και καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 87,6% στα ΚΠΤΦΑ στα 39,46 εκατ. ευρώ, παρά την πιο συγκρατημένη αύξηση 10,5% στις πωλήσεις που ανήλθαν στα 280,84 εκατ. ευρώ. Στα συν της ελληνικής βιομηχανίας οι υψηλές εξαγωγικές της επιδόσεις. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία, κατάφερε να υπερ-δωδεκαπλασιάσει τις εξαγωγές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των βρεφικών πανών έχει καταλάβει τη θέση της στα 60 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

9. Ergo Ασφαλιστική: Στην υπηρεσία του μέλλοντος
Η θυγατρική του διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού ομίλου της Munich Re και δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά εδώ και 30 χρόνια, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία μιας διεθνούς ασφαλιστικής δύναμης, Ergo Ασφαλιστική βρίσκετια στην 98η θέση. Με αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών στα 275,7 εκατ. ευρώ και άνοδο 75,5% στα ΚΠΤΦΑ που ξεπέρασαν τα 34 εκατ. ευρώ. 

10. Star Automotive: Στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης
Με εκπληκτική αύξηση 833,8% στα ΚΠΤΦΑ που ανήλθαν στα 11,79 εκατ. ευρώ και 13,6% στον κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 269,95 εκατ. ευρώ, η Star Automotive κατατάσσεται στην 100η θέση και αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Ως μέλος του ομίλου Emil Grey Group AG η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εισαγωγή καινούργιων οχημάτων και ανταλλακτικών από τον όμιλο Mercedes Benz Group AG τα οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά μέσω του δικτύου των εξουσιοδοτημένων διανομέων της.

11. Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη: Η Στρατηγική Υποστήριξης του Συστήματος Ασφαλειών
Η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, με 151% αύξηση στον κύκλο εργασιών στα 437,5 εκατ. ευρώ και ΚΠΤΦΑ 11,65 εκατ. ευρώ, κατατάσσεται στην 64η θέση. Αν και παρουσίασε πτώση στα ΚΠΤΦΑ, η δυναμική αύξηση στις πωλήσεις δείχνει την ικανότητά της να προσαρμόζεται και να επεκτείνεται στην ανταγωνιστική αγορά της ασφάλισης. Η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους οργανισμούς της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στις Γενικές Ασφαλίσεις, είναι 6η ασφαλιστική εταιρεία στις Ασφαλίσεις Ζωής και κατατάσσεται 5η στο σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

12. BP Ελληνική: Ποια η στρατηγική της επόμενης ημέρας
Η BP Ελληνική κατατάσσεται στην 77η θέση με πτώση 14,7% στον κύκλο εργασιών στα 365,62 εκατ. ευρώ και με μείωση στα ΚΠΤΦΑ στα 6,44 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών σε σχέση με αυτές του 2022. Στους στρατηγικούς στόχους είναι η διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας της εταιρείας και της υψηλής χρηματοοικονομικής ισχύος της. Καθώς επίσης η διατήρηση της ηγετικής της θέσης στα καύσιμα αεροπορίας και η περαιτέρω βελτίωση του ήδη πολύ υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε όλες τις λειτουργίες της με την εφαρμογή του πλαισίου λειτουργίας (OMS – Operating Management System).

Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members