Οι 3D επενδύσεις της Apivita και το ταμείο των καλλυντικών

Οι 3D επενδύσεις της Apivita και το ταμείο των καλλυντικών
TO GO WITH AFP STORY BY ALVARO VILLALOBOS An employee of the Apivita ecological cosmetic company checks products at the company workshops in Markopoulo, south of Athens, on February 2, 2015. Helped by its wide variety of microclimates and a generous ground Greece displays a list of 5,500 plants, which are used for their healing qualities since Hippocrates, the father of medicine, mountains of Crete (south) Mount Olympus (north) through the Cyclades Islands (east). From raw materials such as chamomile, mint, nettle, verbena or derivatives of beekeeping, companies like Apivita or Korres get a multitude of extracts and essential oils, with which they can make cosmetics and pharmaceutical products without harmful ingredients such as parabens or silicone. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Apivita προσβλέπει στη συνέχιση της κερδοφορίας των ετών 2021 και 2022.

Οριακή αύξηση των πωλήσεων, αλλά σημαντική υποχώρηση των κερδών της εμφάνισε πέρυσι η εταιρεία καλλυντικών Apivita που πέρασε στον έλεγχο του Ισπανικού ομίλου PUIG που έχει παρουσία σε 150 χώρες, τον Δεκέμβριο του 2020.

Πέρυσι η Apivita αν και κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια των διεθνών συγκυριών επιτυγχάνοντας κερδοφόρα αποτελέσματα, αυτά ήταν μικρότερα από το 2021. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 50.844.935 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2021, όμως υπολείπεται του αρχικού στόχου και κυρίως οφείλεται στην κακή απόδοση του πρώτου εξαμήνου του έτους λόγω των διεθνών εξελίξεων. Τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν κατά 14% και τα έξοδα διοίκησης κατά 12%.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διανομής των προϊόντων της στις βασικότερες Ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμα μελλοντικά οφέλη από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων και την δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Η αλλαγή αυτή οδήγησε προσωρινά σε αύξημένα έξοδα αποθήκευσης και διανομής για την χρήση αυτή. Επιπλέον, μέρος της αύξησης των εξόδων οφείλεται στις αυξήσεις που επέφερε η ενεργειακή κρίση. Επίσης, η εταιρεία στην προσπάθειά της για ανάπτυξη στο εξωτερικό αύξησε τα έξοδα προβολής και διαφήμισης από 3.260.425 ευρώ σε 4.109.891 ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν στα 1.890.809 ευρώ έναντι των κερδών 6.345.366 ευρώ. Τα κέρδη του 2021 περιελάμβαναν κέρδος ύψους 912.265 ευρώ από την πώληση της 100% θυγατρικής μας εταιρείας Apivita Spain SAU σε άλλη εταιρεία του ομίλου PUIG που ολοκληρώθηκε εντός της χρήσης 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει στη συνέχιση της κερδοφορίας των ετών 2021 και 2022, ενώ αναμένει να αυξήσει τα μερίδια της στην διεθνή αγορά και να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της μέσω των εξαγωγών. Αυτός είναι και στρατηγικός στόχος του ομίλου στοχεύοντας την αγορά της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce). Η διοίκηση εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος απόδοσης του 2023, μέσω της ισχυροποίησης της θέσης της εταιρείας στην Ελληνική αγορά και της ταχείας ανάπτυξης στις εξαγωγές.

Επίσης, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των διοικητικών γραμμών με πιο άμεσες αναφορές στην κεντρική διοίκηση αναμένοντας να μειώσει τα διοικητικά κόστη και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

Επενδύοντας σε νέα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στις εγκαταστάσεις στοχεύει στον έλεγχο του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής. Επίσης, μέσα στην χρονιά 2022 επένδυσε στην δημιουργία 3D printing εργαστηρίου για την ιδιοκατασκευή ανταλλακτικών μερών και καλουπιών, ώστε να μειώσει το κόστος αγοράς τους και να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της παραγωγικής γραμμής, μειώνοντας έτσι τους χρόνους αποκατάστασης βλαβών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: