Οι 4 άξονες του προγράμματος της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» που παρουσίασε ο Κώστας Μπακογιάννης
- 17/09/2023, 10:25
- SHARE
«Τεκμηριωμένο, ολιστικό και κοστολογημένο, με μετρήσιμους στόχους για το σήμερα και το αύριο», χαρακτήρισε το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Ψηλά», της οποίας ηγείται, ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, έναν απολογισμό της θητείας του την τετραετία που ολοκληρώνεται και παράλληλα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
«Το πρόγραμμά μας είναι τεκμηριωμένο, ολιστικό και κοστολογημένο. Έχει μετρήσιμους στόχους για το σήμερα, αλλά και το αύριο, περιέχει δράσεις και παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο στην πόλη και έχει “τραφεί” από τις δράσεις μας στις 129 γειτονιές, κρατώντας τις επιτυχίες και μαθαίνοντας από τις αποτυχίες», είπε, μεταξύ άλλων, πρσθέτοντας: «Είναι εφαρμόσιμο, καθώς κάθε προτεινόμενη δράση συνδέεται με τις εν δυνάμει πηγές χρηματοδότησης».
Ο κ. Μπακογιάννης ξεκίνησε την παρουσίαση με αναφορά στην «καταρτισμένη και δυναμική ομάδα», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία οργάνωσε και μορφοποίησε αυτό το πρόγραμμα. Πολεοδόμοι, χωροτάκτες, οικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι και ειδικοί στην τοπική ανάπτυξη, «συνεργάστηκαν μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με όλα τα ζωντανά κύτταρα της πόλης, με φορείς, με την Κοινωνία των Πολιτών, με ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν και δημιουργούν στην Αθήνα».
Αμέσως μετά μίλησε για τις δύο βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό του προγράμματος, τη Ρήτρα Κλίματος και τη Ρήτρα Τοπικότητας, δηλαδή «από κάτω προς τα πάνω και από τη γειτονιά στην πόλη».
«Αποκεντρώνοντας έμπρακτα την προσοχή, απλώνουμε τη φροντίδα, με πολλά μικρά που κάνουν τα μεγάλα. Η Αθήνα ενώνεται γύρω από τα έργα στο κέντρο και στις 129 γειτονιές της», ανέφερε δήμαρχος Αθηναίων και σημείωσε πως το σύνολο των έργων και των δράσεων, όλα όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί, όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και όσα προγραμματίζονται να γίνουν, περιστρέφεται γύρω από τον «πολιτισμό της καθημερινότητας», ο οποίος καθορίζει το πρόγραμμα και μίλησε για κάποια βασικά στοιχεία του, όπως το να μην τσακίζεσαι στη λακούβα, να υπάρχει κάδος στη θέση του για να πετάς τα σκουπίδια και η υπηρεσία να κάνει την αποκομιδή στην ώρα της, να μην παρκάρεις σε ράμπες ΑμεΑ, να έχει το παιδί σου χώρο για να παίξει με ασφάλεια και το κατοικίδιο χώρο για να τρέξει, να αναπνέεις, να ζεις με προοπτική.
«Αυτά κερδίζονται, δεν χαρίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι θεσμοί είναι εκείνοι που δημιουργούν τη συνείδηση και η καθημερινότητα τον πολιτισμό».
Ως προς τη φυσιογνωμία του προγράμματος, επεσήμανε πως είναι σχεδιασμένο:
1. Για να φέρει απτά αποτελέσματα.
2. Να αφορά τη ζωή όλων των κατοίκων της Αθήνας, χωρίς εξαιρέσεις.
3. Να δημιουργήσει βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
4. Να επηρεάσει καθοριστικά τη φυσιογνωμία της πόλης.
Αναφερόμενος στην άλλη βασική αρχή που διέπει τον σχεδιασμό, την κλιματική κρίση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «με στόχο τη θωράκιση από την κλιματική κρίση, κάθε μας έργο έχει Ρήτρα Κλίματος. Αυτό σημαίνει πως συνυπολογίζουμε τις επιπτώσεις στο κλίμα και τις συνέπειες βιωσιμότητας» και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο ενισχύονται το πράσινο και η διαχείριση υδάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνεται βάρος στην «έξυπνη» πόλη και την κυκλική οικονομία.
Στους βασικούς στόχους έως το 2030, ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% συγκριτικά με το 2018, τη δυνατότητα του 70% των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου, καθώς και το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου.
Ακόμη, μίλησε για έναν καινοτόμο μηχανισμό τοπικής οργάνωσης, που θα ενισχύσει τον θεσμό των τοπικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα τα «Γραφεία Γειτονιάς».
Εκτενή αναφορά έκανε στα οικονομικά δεδομένα και το επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας (2023-2028), το οποίο ανέρχεται στο ύψος του 1.075.589.193,13 ευρώ. Όπως σημείωσε, για την υλοποίηση του σχεδιασμού της επόμενης πενταετίας οι προτάσεις έχουν κοστολογηθεί, έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και θα αξιοποιηθούν ξανά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διευκρίνισε, δε, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 84% από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ο κ. Μπακογιάννης παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία γύρω από τα οικονομικά του δήμου. Τόνισε πως το 2023 ο προϋπολογισμός ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2019. Από αυτό το ποσό, τα 544,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα και δράσεις στο κέντρο και τις γειτονιές. Επίσης, σε σχέση με το 2019 αυξήθηκε κατά 172% η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 5% τα δημοτικά τέλη και θα ακολουθήσει επιπλέον μείωση 5%, με στόχο το 2028 να είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελών των δήμων της Αττικής.
Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με περισσότερους από 120 φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων για το 2021 και το 2023.
Επανερχόμενος στον απολογισμό της θητείας του, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε: «Ο πρώτος και κύριος στόχος ήταν η Αθήνα να βρει τον δρόμο της μέσα από τις αλλαγές που έγιναν στην πόλη. Σε τέσσερα χρόνια πετύχαμε πολλά. Τα κάναμε όλα σωστά; Όχι. Κάναμε λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες. Σε άλλους τομείς σημειώσαμε περισσότερη πρόοδο από άλλους. Καταφέραμε όμως το σημαντικότερο, ν’ αλλάξουμε πορεία. Να πετύχουμε αλλαγές, οι οποίες μάς επέτρεψαν να βάλουμε γερά τα θεμέλια για να βρει η Αθήνα τον δρόμο της».
Οι 4 άξονες του προγράμματος
Σε αυτό το σημείο παρουσίασε του 4 άξονες, στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα για τη νέα πενταετία:
1. Βιώσιμη Αθήνα, με έμφαση στις αναπλάσεις πρασίνου και τη φύτευση νέων δέντρων, τη δημιουργία των νέων μεγάλων πάρκων, όπως στο Κορουπούλη, στη Λένορμαν, στη Ριζούπολη, αλλά και στα παλιά ΚΤΕΛ Λιοσίων, την ορθή διαχείριση υδάτων, την ενίσχυση του φωτισμού με Led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, την αναβάθμιση υποδομών, την αναβάθμιση της καθαριότητας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
2. Λειτουργική και Ανθεκτική Αθήνα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το έργο της ψηφιοποίησης (ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου), την υλοποίηση των έργων «έξυπνης» πόλης με χρηματοδότηση 21,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, την αναβάθμιση των παροχών υγείας, τις σύγχρονες υποδομές και τη δημιουργία ασφαλών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων, όπως οι αναπλάσεις στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας και η αποκατάσταση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου θα δημιουργηθεί ξενώνας για τους συγγενείς των παιδιών με καρκίνο, και Μουσείο Μικρασιατών.
3. Φιλική και Ανθρώπινη Αθήνα, με έμφαση στο παιδί και την οικογένεια, στη μέριμνα για την τρίτη ηλικία, με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, στην ενίσχυση της ισότητας και στην προστασία της αστικής πανίδας.
4. Ευρωπαϊκή Αθήνα. Περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και των διεθνών συνεργασιών, καθώς και τα εμβληματικά έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, όπως η πλατεία Ομονοίας, η διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό και η Πανεπιστημίου.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μπακογιάννης, είπε ότι η προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το έργο είναι να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των Αθηναίων και κατέληξε: «Διεκδικούμε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου την εμπιστοσύνη σας για τη δημαρχία της Αθήνας. Ζητάμε την ψήφο σας, τη θετική επιλογή σας για την “Αθήνα Ψηλά”. Χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς φρένα στη δυναμική που χτίζουμε. Για να φτάσουμε στον προορισμό μας, που είναι η ολοκλήρωση του έργου για το μέλλον της πόλης».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ