Οι 4 «κόκκινες γραμμές» του Σι Τζινπίνγκ στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της προεδρίας Τραμπ

Οι 4 «κόκκινες γραμμές» του Σι Τζινπίνγκ στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της προεδρίας Τραμπ
China's President Xi Jinping arrives at the APEC Economic Leaders’ Meeting (AELM) at the Convention Centre in Lima, on November 16, 2024. (Photo by Luis ACOSTA / AFP) Photo: AFP
Στο περιθώριο της 31ης Συνόδου Κορυφής του APEC στη Λίμα του Περού, ο Σι παρουσίασε τις «κόκκινες γραμμές» στον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Λίγους μήνες πριν αναλάβει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έθεσε σαφή όρια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το Σάββατο, στο περιθώριο της 31ης Συνόδου Κορυφής του APEC στη Λίμα του Περού, ο Σι παρουσίασε τις «τέσσερις κόκκινες γραμμές» στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: η Ταϊβάν, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Κίνας, και το δικαίωμα της χώρας στην ανάπτυξη, σύμφωνα με το Business Insider.

«Αυτά δεν πρέπει να αμφισβητηθούν», τόνισε ο Σι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. «Πρόκειται για τις σημαντικότερες δικλείδες ασφαλείας στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Η Ταϊβάν στο επίκεντρο της έντασης

Η Ταϊβάν αποτελεί το πιο ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, με τον Σι να επαναλαμβάνει σταθερά ότι το νησί αποτελεί μέρος της Κίνας. Το Πεκίνο δηλώνει ότι δεν θα αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την ενοποίησή του με την ηπειρωτική Κίνα. Παράλληλα, η Ταϊβάν είναι στρατηγικά σημαντική για τις ΗΠΑ, τόσο ως κέντρο παραγωγής ημιαγωγών όσο και ως κόμβος ασφαλείας.

Η προεδρία Τραμπ, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει τους κινδύνους για την Ταϊβάν. Τον Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει για την αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπορικές εντάσεις και η νέα αβεβαιότητα

Οι δηλώσεις του Σι έγιναν σε μια περίοδο ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ έχει ήδη διορίσει τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα, ως υπουργό Εξωτερικών. Έχει επίσης απειλήσει με δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Παρά τις προκλήσεις, ο Σι και ο Μπάιντεν επιχείρησαν να διατηρήσουν έναν διαλλακτικό τόνο, επισημαίνοντας τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και της αποτροπής συγκρούσεων.

Αναβίωση της εμπορικής συμφωνίας

Η προεδρία Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στο πεδίο του εμπορίου. Ο Τζος Λίπσκι, ανώτερος διευθυντής του Atlantic Council, δήλωσε ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα προσπαθήσει να αναβιώσει την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με την Κίνα το 2020.

Η συμφωνία προέβλεπε αγορές αμερικανικών προϊόντων ύψους 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα μέσα σε δύο χρόνια, αλλά έληξε το 2021 χωρίς να τηρηθεί πλήρως.

Παρότι δεν αναμένεται γενικευμένη επιβολή δασμών 60%, ο Λίπσκι εκτιμά ότι ο Τραμπ θα εισαγάγει νέους, στοχευμένους δασμούς, με πραγματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: