Οι 4 στρατοί ξένων χωρών που επιχειρούν στη Συρία και οι επιδιώξεις τους
- 06/12/2024, 14:06
- SHARE
Εν μέσω της έντασης των μαχών μεταξύ των τζιχαντιστών στη Συρία με τον στρατό της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Reuters επιχειρεί μια καταγραφή των ξέων στρατών που βρίσκονται στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Τουρκία
Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα σε όλη τη βορειοδυτική Συρία – έδαφος που κατέχουν συριακές ομάδες ενόπλων που ξεσηκώθηκαν κατά του Άσαντ το 2011. Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε σθεναρά την εξέγερση του 2011, υποστηρίζει ορισμένες από αυτές τις ομάδες
Ένας από τους κύριους στόχους της Τουρκίας ήταν να αποδυναμώσει τις ένοπλες κουρδικές ομάδες της Συρίας που δημιούργησαν αυτόνομους θύλακες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η Άγκυρα θεωρεί τις συριακές κουρδικές ομάδες προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο διεξάγει εξέγερση στην Τουρκία από το 1984.
Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική ομάδα.
Μια άλλη πιεστική τουρκική ανησυχία είναι η εξασφάλιση της επιστροφής στην πατρίδα ορισμένων από τα 3 εκατομμύρια Σύρους που κατέφυγαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την περιοχή του Χαλεπίου.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη Συρία από το 2016.
Η πρώτη της στόχευσε τόσο την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος όσο και τις συριακές κουρδικές YPG, μια συριακή κουρδική παράταξη και την αιχμή του δόρατος μιας άλλης στρατιωτικής ομάδας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Η παρουσία της Τουρκίας διευρύνθηκε το 2017, όταν συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν που είχε ως αποτέλεσμα οι τουρκικές δυνάμεις να αναπτυχθούν σε 12 θέσεις στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ.
Ακολούθησε το 2018 μια επίθεση με στόχο την ελεγχόμενη από τις SDF Αφρίν και μια άλλη εισβολή το 2019 σε έδαφος των SDF μεταξύ των συνοριακών πόλεων Ρας αλ Άιν και Τελ Αμπιάντ.
Την επόμενη χρονιά η Τουρκία διοχέτευσε χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ για να ανακόψει μια επίθεση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Η Δαμασκός θεωρεί την Τουρκία ως δύναμη κατοχής.
Ρωσία
Η Ρωσία επενέβη στρατιωτικά στο πλευρό του Άσαντ το 2015, στη μεγαλύτερη επέλασή της στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επιχειρώντας από μια αεροπορική βάση στην επαρχία Λατάκια, η ρωσική αεροπορική δύναμη έγειρε αποφασιστικά τη σύγκρουση προς την πλευρά του Άσαντ.
Συντονισμένη με το Ιράν, η ανάπτυξη επέκτεινε μια ρωσική στρατιωτική παρουσία που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε ναυτική βάση στο συριακό μεσογειακό λιμάνι της Ταρτούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επίσης παρουσία στο έδαφος σε κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές, με τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια προσπαθειών αποκλιμάκωσης των μαχών.
Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τον Άσαντ, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο.
Το Ιράν και οι σύμμαχοι του
Το Ιράν έστειλε τους Φρουρούς της Επανάστασης στη Συρία ήδη από το 2012 για να βοηθήσει τον Άσαντ.Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, έπαιξε μεγάλο ρόλο.
Για το Ιράν, ο Άσαντ είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος, μέρος του «άξονα αντίστασης» του στο Ισραήλ και την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Οι δεσμοί της Τεχεράνης με τη Δαμασκό επέτρεψαν στο Ιράν να εξαπλώσει την επιρροή του μέσω ενός χερσαίου διαδρόμου από τα δυτικά σύνορά του μέσω του Ιράκ μέχρι τον Λίβανο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε σε αραβόφωνη συνέντευξη στις 3 Δεκεμβρίου ότι η Τεχεράνη θα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη Συρία εάν το ζητούσε η Δαμασκός.
Η Τεχεράνη περιέγραφε πάντοτε ότι οι ιρανικές δυνάμεις παίζουν συμβουλευτικό ρόλο κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της Δαμασκού.
Μαζί με τους Ιρανούς και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, άλλες σιιτικές ισλαμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη έχουν διαδραματίσει ζωτικό πολεμικό ρόλο. Σε αυτές περιλαμβάνονται ομάδες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η Χεζμπολάχ απέσυρε μαχητές από τη Συρία πίσω στο Λίβανο καθώς ο πόλεμος της με το Ισραήλ εντάθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το Reuters. Αν και επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ δεν σκοπεύει επί του παρόντος να στείλει μαχητές στη βόρεια Συρία για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό, ανέφερε το Reuters.
Η παρουσία ιρανικών και υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων στη Συρία αποτελεί μεγάλο σημείο ανησυχίας για το Ισραήλ, γεγονός που το ωθεί να πραγματοποιεί συχνά αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Οι Αμερικανοί
Η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία ξεκίνησε το 2014 με αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που είχε κηρύξει την κυριαρχία της στο ένα τρίτο της Συρίας και του Ιράκ.
Ένα αρχικά μικρό απόσπασμα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στη Συρία, συνεργαζόμενο με τις SDF, πολεμώντας για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από περιοχές που είχε καταλάβει στα βόρεια και ανατολικά της Συρίας.
Κηρύσσοντας ότι η μάχη με το Ισλαμικό Κράτος είχε σχεδόν κερδηθεί, ο Τραμπ ανακοίνωσε το 2018 ότι ήθελε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.
Αλλά το σχέδιο αμβλύνθηκε μέσα σε ένα χρόνο, αφού αντιμετώπισε επικρίσεις ότι άφηνε ένα κενό που θα κάλυπταν το Ιράν και η Ρωσία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στη Συρία και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις SDF.
Αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν επίσης στη φρουρά Τανφ της Συρίας κοντά στη διασταύρωση των συνόρων της Ιορδανίας και του Ιράκ.
Η κυβέρνηση του Άσαντ θεωρεί τις αμερικανικές δυνάμεις ως κατακτητές.
Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στη χώρα, κυρίως στα βορειοανατολικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Συρία: Στρατηγική προέλαση των τζιχαντιστών – Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Χομς
- Ο Ντέιβιντ Σαξ «τσάρος» Τεχνητής Νοημοσύνης και cryptos – Η πορεία του από την Paypal έως τον Λευκό Οίκο
Πηγή: reuters.com