Οι 4 βασικές αρχές για την αναμόρφωση του ψηφιακού τοπίου
- 18/09/2023, 18:21
- SHARE
Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο ψηφιακό τοπίου, την ώρα που η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά assets κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, αναλύει άρθρο του Fortune.com στο οποίο περιγράφονται οι 4 βασικές αρχές για την αναμόρφωση του εν λόγω χώρου.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει κατανοητή η κατανόηση της εξέλιξης του internet, που έχει περάσει από διάφορες ξεχωριστές εποχές, οι οποίες αναφέρονται ως Web1, Web2 και τώρα Web3. Κάθε εποχή έφερε νέες δυνατότητες και προκλήσεις.
Το Web1 ήταν ο πρώιμος ιστός όπου οι πληροφορίες παρουσιάζονταν σε στατικούς ιστότοπους.
Το Web2 εισήγαγε διαδραστικά στοιχεία, συνεργατικές εφαρμογές, social media και είδε την άνοδο τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook.
Το Web3 εισάγει τέσσερις βασικές αρχές που υπόσχονται να αναδιαμορφώσουν το ψηφιακό τοπίο: ιδιοκτησία, εμπόριο, ταυτότητα και διακυβέρνηση. Αυτές οι αρχές υπόσχονται να αντιμετωπίσουν πολλές από τις ελλείψεις του Web2 και να προσφέρουν ένα πιο δίκαιο, χρηστοκεντρικό και ανοιχτό διαδίκτυο.
Επαναπροσδιορισμός των ψηφιακών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας
Στις εποχές Web1 και Web2, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν απλοί ενοικιαστές στον ψηφιακό κόσμο. Χρησιμοποιούσαμε πλατφόρμες και υπηρεσίες, αλλά δεν μας ανήκε πραγματικά η ψηφιακή μας παρουσία. Το Web3 αντιστρέφει το σενάριο εισάγοντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία γνωστά ως tokens, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως δοχεία αξίας με τον ίδιο τρόπο που οι ιστότοποι είναι δοχεία πληροφοριών. Ακριβώς όπως υπάρχει ένας σχεδόν άπειρος αριθμός διαφορετικών διαμορφώσεων για έναν ιστότοπο, υπάρχει ένας σχεδόν άπειρος αριθμός διαφορετικών τρόπων με τους οποίους τα tokens αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία σε οτιδήποτε, από χρήματα μέχρι μετοχές, τέχνη μέχρι συλλεκτικά αντικείμενα, δεδομένα, φυσικά περιουσιακά στοιχεία και πολλά άλλα. Επιπλέον, τα tokens δίνουν τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερα άτομα να συναλλάσσονται ψηφιακά και ομότιμα χωρίς μεσάζοντα.
Εμπόριο: Μετασχηματισμός των επιχειρηματικών μοντέλων
Το Web3 υποστηρίζεται από διάφορες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των blockchain, οι οποίες αποτελούν ένα ψηφιακό μέσο για την αξία. Με τον ίδιο τρόπο που οι πρώτες εποχές του web μεταμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμε και αποθηκεύουμε πληροφορίες, τα blockchain υπόσχονται να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα σε διάφορους κλάδους, μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμε και αποθηκεύουμε αξία. Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) αναδιαμορφώνει τον δανεισμό, τις συναλλαγές και τη χρηματοδότηση. Τα Stablecoins -ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από fiat νομίσματα- διαχειρίζονται συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αλυσίδες μπλοκ όπως το Ethereum.
Πρόκειται για κάτι περισσότερο από χρήματα και αγορές. Ο πολιτισμός χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και το Web3 μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί. Το Web3 απλοποιεί τον τρόπο χρηματοδότησης των δημιουργικών εγχειρημάτων. Απομακρύνει τους «ελεγκτές» της βιομηχανίας και ενισχύει τις φωνές που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. Δημιουργεί νέους τρόπους για τους απανταχού δημιουργούς να κερδίζουν τα προς το ζην.
Ταυτότητα: Ενδυνάμωση των χρηστών
Στο Web2, τα δεδομένα των χρηστών έγιναν πολύτιμο αγαθό, αλλά τα άτομα είχαν ελάχιστο έλεγχο ή ιδιοκτησία πάνω σε αυτά. Οι συγκεντρωτές δεδομένων αξιοποίησαν τις πληροφορίες των χρηστών σε χρήμα, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εκμετάλλευση των χρηστών. Το Web3 αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα δίνοντας στα άτομα τον έλεγχο των δεδομένων τους. Όπως ένα παραδοσιακό πορτοφόλι περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και πολύτιμα asset, έτσι και ένα ψηφιακό πορτοφόλι περιέχει όχι μόνο χρήματα και άλλα ψηφιακά αγαθά αλλά και τα μοναδικά αναγνωριστικά ενός ατόμου.
Έτσι, με το Web3, είστε ιδιοκτήτης των δεδομένων σας και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως τρόπο για να ξεκλειδώσετε υπηρεσίες και άλλα οφέλη. Η Spectral Finance, για παράδειγμα, βοηθάει τους χρήστες να δημιουργήσουν ψηφιακά πιστωτικά σκορ για να ξεκλειδώσουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αυτή η αλλαγή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προστατεύουν τα δεδομένα τους, διασφαλίζοντας ότι οι ίδιοι και όχι οι εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτά. Είναι ένα βήμα προς ένα πιο χρηστοκεντρικό διαδίκτυο που σέβεται την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των χρηστών.
Η πρόκληση της διακυβέρνησης
Το Web3 μετατρέπει τους χρήστες σε ιδιοκτήτες του διαδικτύου, καθώς μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο ιδιοκτησίας σε προϊόντα και υπηρεσίες κατέχοντας tokens. Αυτό ευθυγραμμίζει τα συμφέροντά τους με τις πλατφόρμες στις οποίες βασίζονται και τους δίνει λόγο στις αποφάσεις διακυβέρνησης.
Για παράδειγμα, στο DeFi, οι πρώτοι χρήστες εφαρμογών όπως το Compound και το Uniswap έλαβαν tokens ως ανταμοιβή για τη συνεισφορά τους στο οικοσύστημα. Η Web3 επεκτείνει το αξίωμα της Silicon Valley ότι για να προσελκύσεις τα καλύτερα ταλέντα, πρέπει να μοιράζεσαι τα κέρδη, και το εφαρμόζει παγκοσμίως σε όλους όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές της Web3.
Καθώς οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές παλεύουν με την κυριαρχία της μεγάλης τεχνολογίας, το Web3 αναδύεται ως μια συναρπαστική εναλλακτική λύση. Είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνολογική αλλαγή- είναι μια φιλοσοφική αλλαγή- ένα κάλεσμα για δράση που αντηχεί στο ψηφιακό τοπίο, ένα κάλεσμα να αμφισβητηθεί το status quo και να οραματιστεί κανείς ένα μέλλον όπου το διαδίκτυο ανήκει πραγματικά σε όλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- O συνιδρυτής του Google DeepMind “προβλέπει” το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης
- 5 κοινές παρανοήσεις για το γιγαντιαίο χρέος των 32 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ
Πηγή: fortune.com