Οι 5 προτεραιότητες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ

Οι 5 προτεραιότητες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το σχέδιο που έχει ετοιμάζει, αν αναλάβει πρόεδρος του ΣΕΒ στις επικείμενες εκλογές, ανέλυσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.  

Πέντε προτεραιότητες για την διοίκηση του ΣΕΒ μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος, νυν αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία του Συνδέσμου.

Οι προτεραιότητες αυτές είναι:

– Τα εργασιακά. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για την ανάγκη κωδικοποίησης, εκσυγχρονισμού και απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας καθώς και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. «Να δώσουμε στους εργαζόμενους περισσότερα χρήματα και στους εργοδότες περισσότερη ευελιξία αλλά όχι αυθαιρεσία», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας ως παράδειγμα τις υπερωρίες. Άσκησε δε κριτική για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επισημαίνοντας προβλήματα εφαρμογής της στη βιομηχανία, αλλά ευχήθηκε το μέτρο να πετύχει ώστε να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Τάχθηκε δε υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητική απόφαση όπως γίνεται σήμερα υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να ακολουθούν τον πολιτικό κύκλο και όχι την οικονομική λογική.

– Την άρση των αντικινήτρων για αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας. Όπως ανέφερε η στήριξη της ανάπτυξης στην κατανάλωση οδηγεί σε νέα οικονομική κρίση.

– Την αναδιοργάνωση του ΣΕΒ με δημιουργία ειδικής ομάδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Τη σύσταση τμήματος για τη νέα οικονομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups)

– Τη λήψη μέτρων για την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Ευρώπη χάνει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ). Σύντομα, όπως είπε, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που είναι το καλύτερο στον κόσμο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται.

Για το ενεργειακό κόστος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για όλους, αλλά είναι ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τη βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σχέση με την ακρίβεια είπε ότι έχουμε γενικά υψηλότερο επίπεδο τιμών και προσδιόρισε δύο αιτίες, οι οποίες είναι οι διεθνείς ανατιμήσεις (λόγω κλιματικής κρίσης και γεωπολιτικών εξελίξεων) και το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις. Υποστήριξε ότι στους περισσότερους κλάδους της αγοράς λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ακόμη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος) θα πραγματοποιήσει σχετική μελέτη. Αναφορικά δε με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (όπως πρότεινε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων) σημείωσε : «Δέχομαι ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί λόγοι για να μη γίνει η μείωση, δεν δέχομαι ότι αν γίνει δεν θα περάσει στην κατανάλωση. Η αγορά δεν είναι ο κλέψας του κλέψαντος».

Ο κ.Θεοδωρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι επήλθε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τη σύσταση νέου λογαριασμού επαγγελματικής κατάρτισης που θα χρηματοδοτεί σχετικές δράσεις με πόρους που παρακρατούνται από εργοδότες και εργαζόμενους. Προσέθεσε ότι ο προηγούμενος λογαριασμός (ΛΑΕΚ) χρησιμοποιήθηκε και για σκοπούς άσχετους με την κατάρτιση που είναι αναγκαία στη χώρα ιδίως ενόψει της έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Σε ερώτηση τέλος για την προεκλογική διαδικασία στον ΣΕΒ είπε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση αλλά ευγενική κούρσα. «Η κυρία Τσέτη (επίσης υποψήφια για την προεδρία του Συνδέσμου) περιγράφει έναν αποτυχημένο ΣΕΒ, εγώ περιγράφω έναν ΣΕΒ που χρειάζεται βελτιώσεις. Πιστεύω στη συνέχεια και τη συνεννόηση. Με ενδιαφέρει να εκλεγεί εκείνος που θα τα πάει καλύτερα, τα μέλη θα αποφασίσουν», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: