Οι αυστηρότεροι νόμοι κατά του καπνίσματος στον κόσμο – Η «γενιά χωρίς καπνό» στη Βρετανία

Οι αυστηρότεροι νόμοι κατά του καπνίσματος στον κόσμο – Η «γενιά χωρίς καπνό» στη Βρετανία
Photo: AFP
Με πρόστιμα 100 λιρών (125 δολάρια) σε καταστήματα που πωλούν καπνό και προϊόντα ατμού σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια «γενιά χωρίς καπνό» εισάγοντας νέους νόμους που πρόκειται να γίνουν οι αυστηρότεροι στον κόσμο.

Οι βουλευτές ψήφισαν το βράδυ της Τρίτης για περαιτέρω συζήτηση του νομοσχεδίου για τον καπνό και τα Vapes, το οποίο επιδιώκει να σταματήσει την πώληση προϊόντων καπνού σε όλα τα παιδιά που κλείνουν τα 15 φέτος, ακόμη και μετά τη συμπλήρωση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν ψηφιστεί, ο νέος νόμος που εισήχθη από το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας τον Μάρτιο, θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για το κάπνισμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» από το 2027, μετέδωσε το Market Watch.

Εξηγώντας το σκεπτικό της, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για 80.000 θανάτους ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του 70% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, και κοστίζει στην οικονομία της Βρετανίας 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των φόρων που παράγονται από την πώληση των τσιγάρων.

Ο νέος νόμος μπορεί να δώσει στις αρχές νέες εξουσίες για την επιβολή της απαγόρευσης και θα θέσει νέους περιορισμούς  που θα προβλέπουν την απαγόρευση των προϊόντων ατμών μιας χρήσης και περιορισμούς στις γεύσεις και τις συσκευασίες, προκειμένου να μειωθεί η ελκυστικότητά τους στα παιδιά.

Αυτό θα έβλεπε τις αρχές να λαμβάνουν επιπλέον 30 εκατομμύρια λίρες για να ενισχύσουν την επιβολή της νομοθεσίας και θα τους δίνονταν νέες εξουσίες στην Αγγλία και την Ουαλία να επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα 100 λιρών (125 δολάρια) σε καταστήματα που πωλούν καπνό και προϊόντα ατμού σε άτομα κάτω των 18 ετών – εκτός από τα πρόστιμα των 2.500 λιρών που επιβάλλονται σήμερα από τα δικαστήρια.

Τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθούν την απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας να ανατρέψει τον Φεβρουάριο έναν παρόμοιο νόμο που θα απαγόρευε την πώληση προϊόντων καπνού σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η οποία θεσπίστηκε επί των Εργατικών της Τζακίντα Άρντερν, καταργήθηκε ωστόσο από τη νέα εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2023.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων και 58 βουλευτές των Συντηρητικών που ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, επιτέθηκαν στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), η υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κέμι Μπάντενοχ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα υπονομεύσει την «ισότητα υπό τον νόμο» και θα δει το βάρος της επιβολής να πέφτει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι οι νέοι κανόνες θα δημιουργούσαν μια μαύρη αγορά, καθώς επισήμανε έρευνα που έδειξε ότι η ποσότητα των παράνομων τσιγάρων που καπνίζονται μειώθηκε κατά 25% όταν η Βρετανία αύξησε την ηλικία καπνίσματος από τα 16 στα 18 το 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: