Οι απεργίες των υπαλλήλων δημιουργούν νέους πονοκεφάλους για την Apple στη Γαλλία

Οι απεργίες των υπαλλήλων δημιουργούν νέους πονοκεφάλους για την Apple στη Γαλλία
Apple store workers demonstrate in front an Apple Store, near Opera in Paris, with the company logo on the facade, on the store release day of the iPhone 15 on September 22, 2023. Workers at Apple stores in France are set to strike and disrupt the launch of the iPhone 15 in a battle over pay, trade unions told AFP. (Photo by Miguel MEDINA / AFP) Photo: AFP
Οι εργαζόμενοι της Apple ζητούν αύξηση μισθών κατά 7% για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και τέλος στο πάγωμα των προσλήψεων.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Apple στη Γαλλία ξεκίνησαν πανεθνική απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας την Παρασκευή, με τη διαμαρτυρία να γίνεται επίτηδες αυτές τις μέρες ώστε να συμπέσει με την κυκλοφορία του iPhone 15.

Πρόκειται για το νεότερο πονοκέφαλο του τεχνολογικού γίγαντα στη Γαλλία, αφού αναγκάστηκε να σταματήσει να πουλά το μοντέλο του iPhone 12 νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η ακτινοβολία ξεπερνά το όριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η Apple αμφισβητεί τα ευρήματα του γαλλικού φορέα.

Περίπου 30 υπάλληλοι έκαναν διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της εταιρείας στην Όπερα στο κέντρο του Παρισιού, ένα από τα τρία στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ λίγα μέτρα μακριά σχηματίστηκε μια ουρά περίπου 40 πελατών που περίμεναν στη βροχή για να μπουν στο κατάστημα.

«Είμαστε ακόμα οι άνθρωποι που φτιάχνουν τον πλούτο της Apple και ως εκ τούτου πιστεύω ότι αξίζουμε λίγο καλύτερη μεταχείριση από αυτή που μας δίνεται σήμερα», είπε η Anais Durel, μια 36χρονη που εργάζεται για την Apple για 10 χρόνια.

Τα συνδικάτα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των CGT, Unsa, CFDT και Cidre-CFTC, τα οποία σχεδιάζουν επίσης να απεργήσουν το Σάββατο, ζήτησαν αύξηση μισθών κατά 7% για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και τέλος στο πάγωμα των προσλήψεων. Η διοίκηση δεν ήθελε να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη από 4,5%, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνδικάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημος. Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες“, δήλωσε ο Tarek, ηγέτης του συνδικάτου CGT που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του.

«Ο στόχος δεν είναι να μπλοκάρουμε τις πωλήσεις του iPhone, ο στόχος είναι πραγματικά να ευαισθητοποιήσουμε για αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Το προσωπικό σε ένα κατάστημα της Apple στη Βαρκελώνη επρόκειτο να συμμαχήσει με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας.

Περίπου 20 εργαζόμενοι θα στήσουν ένα περίπτερο πληροφοριών έξω από το κατάστημα στην Paseo de Gracia στο κέντρο της Βαρκελώνης το μεσημέρι, δήλωσε στο Reuters ο Pablo Paredes, επικεφαλής του συνδικάτου CNT Apple.

Ο Paredes είπε ότι οι εργαζόμενοι στοχεύουν να τονίσουν τις κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που δεν τους αποζημιώνουν για την εργασία τα Σαββατοκύριακα ή τις νυχτερινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η CNT είναι μια μειονοτική ένωση και δραστηριοποιείται μόνο σε ένα από τα δύο καταστήματα της Βαρκελώνης. Το σωματείο δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει συνάντηση με την εταιρεία για να υποβάλει τα παράπονά του, είπε ο Paredes.

“Μιλάμε από τον Αύγουστο με τους συναδέλφους μας που απεργούν στη Γαλλία. Στην Ισπανία, σε αντίθεση με αυτούς, δεν έχουν συμφωνήσει όλα τα συνδικάτα να απεργήσουν“, είπε ο Paredes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: