Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αφοσιωμένοι στην δουλειά τους…και υπάρχει λόγος

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αφοσιωμένοι στην δουλειά τους…και υπάρχει λόγος
Photo: pixabay.com
Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις δουλειές τους σαν gig work και αυτό τους μετατρέπει στους λιγότερο αφοσιωμένους εργαζομένους.

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται τώρα λιγότερο συνδεδεμένοι με τον σκοπό της εταιρείας τους απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Αλλά εξακολουθούν να μην θέλουν να έρχονται στο γραφείο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Gallup με τη συμμετοχή σχεδόν 9.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ σε θέσεις εργασίας που μπορούν να επιτελεστούν εξ αποστάσεως, μόλις το 28% αυτών που εργάζονται εξ αποστάσεως αισθάνονται συνδεδεμένοι με την αποστολή της εταιρείας τους – μια πτώση 4% από πέρυσι. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο (33%) των εργαζομένων που πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο δηλώνουν ότι αισθάνονται συνδεδεμένοι: δεν πρόκειται και για καμία τεράστια διαφορά.

Η έλλειψη κοινής αποστολής και σκοπού μεταξύ επιτόπιων και απομακρυσμένων εργαζομένων μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη συνολική απόδοση, έγραψε ο Jim Harter, επικεφαλής επιστήμονας της Gallup για τον εργασιακό χώρο και συντάκτης της έκθεσης. «Οι σχέσεις πολλών εργαζομένων με τους εργοδότες τους παραπέμπουν όλο και περισσότερο σε εργασία gig, γεγονός που έχει πιθανές επιπτώσεις στη διατήρηση των πελατών και των εργαζομένων, στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της εργασίας». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μεγάλη ώθηση για να υπερβείτε τα όρια, αν δεν είστε ευθυγραμμισμένοι με την αποστολή μιας εταιρείας ή δεν την υποστηρίζετε.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται πλήρως και συνεχώς στον χώρο εργασίας ανέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη ως προς τη δέσμευση, συγκεκριμένα σε κατηγορίες όπως το να γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτούς, να έχουν τα υλικά και τον εξοπλισμό για να εκτελέσουν την εργασία τους, και να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα κάθε μέρα.

Αυτοί που μπορούν να μεταφέρουν αυτή την επιτυχία στους απομακρυσμένους εργαζόμενους είναι οι «εξαιρετικοί διευθυντές», έγραψε ο Harter. Δηλαδή, οι διευθυντές που επικοινωνούν. Σε προηγούμενη μελέτη, η Gallup διαπίστωσε ότι οι διευθυντές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ουσιαστική συζήτηση 15 έως 30 λεπτών την εβδομάδα με κάθε εργαζόμενο. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να αφορά την αναγνώριση, τη συνεργασία, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα τρέχοντα δυνατά σημεία του εργαζομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα υβριδικό σχέδιο μοιάζει η καλύτερη συνταγή. Οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν μερικές ημέρες την εβδομάδα ανέφεραν την υψηλότερη σύνδεση με τον σκοπό της εταιρείας. 35% από αυτούς δήλωσαν στο Gallup ότι αισθάνονται ότι η δουλειά τους είναι σημαντική.

Ακόμα και αν δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν πολύ γι’ αυτό. Το 30% των εργαζομένων στις ΗΠΑ με θέσεις εργασίας που μπορούν να επιτελεστούν εξ αποστάσεως εργάζονται πλήρως στο σπίτι, διαπίστωσε η Gallup, ποσοστό που παραμένει σταθερό από χρόνο σε χρόνο.

Παρόλο που εξακολουθεί να είναι γενικά χαμηλή, η δέσμευση στο σύνολό της αυξάνεται ξανά: το 34% του συνόλου των εργαζομένων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, σε σχέση με το 32% του περασμένου έτους. Πλέον, το ποσοστό των ενεργά μη αφοσιωμένων εργαζομένων μειώθηκε από 18% πέρυσι σε 16% φέτος, διαπίστωσε η Gallup.

Αν και η Gallup βρίσκει ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι πιο αποσυντονισμένοι από τους συναδέλφους τους στο γραφείο, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το θέμα. Μια μελέτη του Δεκεμβρίου του 2022 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Andrew Brodsky, και τον υπεύθυνο προϊόντων της εταιρείας λογισμικού Vyopta, Mike Tolliver, διαπίστωσε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι στην πραγματικότητα πιο αφοσιωμένοι, συναντώνται συχνότερα και για περισσότερο χρόνο από τους εργαζόμενους στο γραφείο. Τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι «η αύξηση των συναντήσεων οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε αύξηση της δέσμευσης και όχι μόνο στην αυξανόμενη ανάγκη να προσποιούνται ότι εργάζονται».

Από την άλλη πλευρά, οι συναντήσεις δεν είναι το παν – και πολύ περισσότερο δεν αποτελούν ατράνταχτο δείκτη δέσμευσης ή ενδυνάμωσης. Και σύμφωνα με την έκθεση της Gallup από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το άγχος συσχετίζεται με τη δέσμευση – και τα επίπεδα άγχους του αμερικανικού εργατικού δυναμικού βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η έκθεση State of the Global Workplace της Gallup, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι το 44% των εργαζομένων αισθάνεται «πολύ» άγχος. Το 2019, μόλις το 38% δήλωσε το ίδιο. Οι ενεργά μη αφοσιωμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν 26% περισσότερο άγχος από τους αφοσιωμένους εργαζόμενους, διαπίστωσε η Gallup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλο τον κόσμο, οι πλήρως απομακρυσμένοι και οι υβριδικοί εργαζόμενοι ήταν πιθανότερο να βιώνουν υψηλό στρες από ό,τι οι εργαζόμενοι στο γραφείο – παρά το γεγονός ότι ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά δέσμευσης. Όπως το έθεσε η Chloe Berger του Fortune, «είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ότι είσαι ενταγμένος και αφοσιωμένος σε μια δουλειά όταν είσαι σε μεγάλο βαθμό δυστυχισμένος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com