Οι απομιμήσεις Prada και Dior αυξάνονται σε δημοτικότητα λόγω της Gen Z

Οι απομιμήσεις Prada και Dior αυξάνονται σε δημοτικότητα λόγω της  Gen Z
The logo of Christian Dior SE (Dior) is seen at Ginza district in Chuo Ward, Tokyo on November 15, 2020. Dior is a French luxury fashion house controlled and chaired by French businessman Bernard Arnault, who also heads LVMH, the world's largest luxury group. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Norikazu Tateishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Επειδή είναι παράνομα, τα προϊόντα απομίμησης παράγονται σε περιβάλλοντα με σοβαρά επίπεδα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Του Ryan Hogg

Όλοι όσοι επιλέγουν να αγοράσουν ένα πλαστό αντικείμενο πολυτελείας έχουν τους λόγους τους. Για παράδειγμα, ίσως είναι ελκυστικό να ανεβείτε για λίγο μερικές βαθμίδες στην κοινωνική ιεραρχία.

Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας άλλος λόγος πίσω από μια πρόσφατη αύξηση της ζήτησης για την πλαστή πολυτέλεια: η καταπολέμηση της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι καθώς οι αντιλήψεις περί εισοδηματικής ανισότητας αυξάνονται, οι καταναλωτές θα στρέφονται όλο και περισσότερο στα πλαστά προϊόντα πολυτελείας για την «εξισωτική αξία» τους – με άλλα λόγια, την ικανότητα ενός αγαθού να αποκαθιστά την ισότητα στην κοινωνία.

Ακαδημαϊκοί στο City, στο Stockholm School of Economics και στο Harvard Business School ερεύνησαν 2.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και τη Σουηδία, εξετάζοντας τις αντιλήψεις τους για τις ιεραρχίες και τις σκέψεις τους για την ανισότητα για να βρουν μια νέα κινητήρια δύναμη για τις αγορές πλαστών προϊόντων.

«Η εξισωτική αξία αυξάνει το κίνητρο των καταναλωτών να αγοράσουν απομιμήσεις πολυτελών αγαθών πέρα ​​από την ηδονιστική, χρηστική ή οικονομική τους αξία και το στάτους», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η Γαλλία φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού LVMH του Bernard Arnault και της Kering, ιδιοκτήτριας της Gucci.

Αυτοί οι οίκοι μόδας αντιμετωπίζουν την εντεινόμενη προσοχή του κοινού καθώς η ανισότητα έρχεται στο προσκήνιο.

Τον Ιανουάριο, η Benefit Cosmetics, που ανήκει στην LVMH, φέρεται να βρισκόταν σε συνομιλίες για να συνεργαστεί με τη μητρική ByteDance του TikTok για να σταματήσει ένα κύμα απομιμήσεων που εμφανίζεται στην πλατφόρμα.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία του Παρισιού εργάζεται σκληρά προσπαθώντας να αποτρέψει μια διασπορά των πλαστών προϊόντων στην πόλη.

Η κρίση κόστους ζωής ώθησε τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό και έπληξε τα διαθέσιμα εισοδήματα, καθιστώντας τα πλαστά προϊόντα πιο ελκυστικά καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στις απλές πολυτέλειες.

Αν και το κίνητρο της τιμής για την αγορά πλαστών προϊόντων έχει αυξηθεί μετά την κρίση του κόστους ζωής, το ίδιο συμβαίνει και με την ανισότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι φτωχότερες περιφέρειες παρουσιάζουν υψηλότερες αυξήσεις τιμών, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ξοδεύουν περισσότερο από το εισόδημά τους από ό,τι οι πλούσιοι σε πληθωριστικά είδη όπως τα τρόφιμα.

Ως αντιστάθμισμα, φαίνεται ότι οι νέοι αρχίζουν να προωθούν τις απομιμήσεις, βοηθώντας τους να αποβάλουν την αίσθηση exclusivity που αποπνέουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον «προσανατολισμό κοινωνικής κυριαρχίας» ενός ατόμου ή τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι υποστηρίζουν ιεραρχικές δομές στην κοινωνία που βασίζονται σε πράγματα όπως ο πλούτος.

Τα άτομα που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία σε αυτό το σκέλος και, κατά συνέπεια, ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν κοινωνικές ιεραρχίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μια υψηλότερη αίσθηση εξισωτικής αξίας από την αγορά πλαστών προϊόντων.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς συνδέει την αυξανόμενη ανισότητα με ‘αποκλίνουσες’ μορφές κατανάλωσης – όπως η αγορά πλαστών ειδών πολυτελείας, υποδηλώνοντας ότι η αγορά απομιμήσεων δεν καθορίζεται από οικονομικούς λόγους αυτούς καθαυτούς, αλλά από την επιθυμία για επίτευξη μιας αίσθησης κοινωνικής ισότητας», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης, Δρ. Wiley Wakeman.

«Επίσης, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον οι μηχανισμοί που αυξάνουν το exclusivity της επωνυμίας – όπως η διατήρηση λιστών αναμονής για ρολόγια ή τσάντες πολυτελείας – μπορεί να τροφοδοτούν την εξισωτική αξία των απομιμήσεων, εξηγώντας γιατί οι καταναλωτές μπορεί να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα».

Το πραγματικό κόστος

Αν και οι καταναλωτές μπορεί, τουλάχιστον σιωπηρά, να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν την ανισότητα επιλέγοντας ένα πλαστό Prada ή Dior, είναι πολύ πιθανό να κάνουν το αντίθετο.

Επειδή είναι παράνομα, τα προϊόντα απομίμησης παράγονται σε περιβάλλοντα με σοβαρά επίπεδα εργασιακής εκμετάλλευσης, λέει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

«Απειλούν τη δημόσια υγεία μέσω της παραγωγής πλαστών φαρμάκων, στερούν από τον δημόσιο τομέα φορολογικά έσοδα μέσω της παράκαμψης των επίσημων διαύλων, προσθέτουν στις δημόσιες δαπάνες μέσω της αυξημένης εργασίας των μονάδων επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση αυτού του παράνομου εμπορίου, και αυξάνουν την τιμή των νόμιμων προϊόντων καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανακτήσουν τις ζημίες τους», λέει ο ΟΗΕ για τους εγκληματίες που ενορχηστρώνουν κυκλώματα απομίμησης.

Αν και είναι δελεαστικό να δούμε την αγορά απομιμήσεων ως μια ανατρεπτική πράξη στον αγώνα για ισότητα, όσοι μπαίνουν στον πειρασμό καλό θα ήταν να αντιληφθούν τους κινδύνους να πιαστούν. Και, παράλληλα, να σκεφτούν άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανισότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com