Οι Big Tech «αγοράζουν»… διοξείδιο του άνθρακα για να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους

Οι Big Tech «αγοράζουν»… διοξείδιο του άνθρακα για να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους
Meta Platforms Inc. logo is pictured through a magnifying glass in this illustrative photo taken in Kyiv on 29 October, 2021. Facebook renames itself to new company brand Meta, Chief of Facebook Mark Zuckerberg said on 28 October 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Meta προστέθηκε στη λίστα των μεγάλων περιβαλλοντικών deals για να αντισταθμίσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του αποτυπώματός της.

Η Meta, η ιδιοκτήτρια του Facebook, συμφώνησε να αγοράσει έως 3,9 εκατομμύρια πιστωτικές μονάδες αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον δασικό βραχίονα της βραζιλιάνικης επενδυτικής τράπεζας BTG Pactual μέχρι το 2038, όπως ανέφεραν οι εταιρείες την Τετάρτη σε ανακοίνωσή τους στην οποία δεν αποκάλυψαν την αξία της συμφωνίας.

Η μέση τιμή για τις δασικές πιστωτικές μονάδες άνθρακα την περασμένη εβδομάδα ήταν 4,22 δολάρια ανά μονάδα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Allied Offsets. Αυτό θα μπορούσε να αποτιμήσει τη συμφωνία έως και 16 εκατομμύρια δολάρια με βάση αυτήν την τιμή.

Οι πιστώσεις άνθρακα επιτρέπουν στις εταιρείες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πληρώνοντας για δράσεις που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, προκειμένου να επιτύχουν τους εταιρικούς στόχους για το κλίμα. Κάθε πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί στη μείωση ενός μετρικού τόνου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο που υπογράφηκε από τη Meta και την BTG Pactual Timberland Investment Group (TIG), η ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram συμφώνησε να αγοράσει 1,3 εκατομμύρια πιστωτικές μονάδες άνθρακα, με επιλογές να αγοράσει επιπλέον 2,6 εκατομμύρια μονάδες στο μέλλον.

Η Meta δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή αφαίρεσης άνθρακα από ένα μεμονωμένο έργο και είναι μέρος της δέσμευσής της να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2030.

Οι πιστωτικές μονάδες δημιουργήθηκαν από τα έργα αποκατάστασης δασών της BTG Pactual TIG στη Λατινική Αμερική, όπου έχουν φυτευτεί πάνω από 7 εκατομμύρια δενδρύλλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τον Ιούνιο, η TIG ανακοίνωσε την πώληση 8 εκατομμυρίων πιστωτικών μονάδων άνθρακα στη Microsoft, στη μεγαλύτερη συναλλαγή αυτού του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συμφωνίες της Microsoft και της Meta πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για αντισταθμίσεις άνθρακα γενικά σταμάτησε πέρυσι.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, εταιρείες όπως ο γίγαντας τροφίμων Nestle και ο οίκος μόδας Gucci έχουν μειώσει τις αγορές τους από πιστωτικές μονάδες, εν μέσω ευρέως διαδεδομένων αμφιβολιών ότι αυτές συντελούν πραγματικά στη μείωση των εκπομπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: