Οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας πρώτες και με διαφορά στις οφειλές της ΕΕ – Στο 144% του ΑΕΠ
- 31/01/2024, 12:39
- SHARE
Οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας είχαν με πολύ μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο επίπεδο υποχρεώσεων (liabilities) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.
Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η συνηθέστερη μορφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων στις χώρες της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις επί υποχρεώσεων και, ενίοτε, επί περιουσιακών στοιχείων τρίτων. Το 2020 και το 2021, οι κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Το 2022, το επίπεδο των κρατικών εγγυήσεων επηρεάστηκε περαιτέρω από την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Το 2022, το υψηλότερο συνολικό ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στη Φινλανδία (19,1% του ΑΕΠ), την Ιταλία (16,3%), τη Γερμανία (15,5%), την Αυστρία (15,2%) και τη Γαλλία (13,5%). Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ποσοστά κάτω του 1% του ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.
Το επίπεδο των υποχρεώσεων στην Ελλάδα για τις δημόσιες επιχειρήσεις ήταν 114,1% επί του ΑΕΠ για το 2022, με διαφορά το υψηλότερο ανά την ΕΕ.
Ακολούθησαν η Ολλανδία (93,5%)η Γερμανία (88,4%), το Λουξεμβούργο (72,0%) και η Γαλλία (67,5%).
Αντίθετα, ποσά κάτω του 10% του ΑΕΠ σε υποχρεώσεις δημόσιων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στην Ισπανία (4,2%), τη Σλοβακία (4,9%), τη Ρουμανία (7,6%) και την Κύπρο (8,8%).
Ο κύριος λόγος για το υψηλό επίπεδο των υποχρεώσεων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις των δημόσιων τραπεζών που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποχρεώσεων αποτελείται από καταθέσεις που κατέχουν νοικοκυριά ή άλλοι ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς.
Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πολύ υψηλότερα ποσά δανειακών υποχρεώσεων σε σύγκριση με τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, τα ιδρύματα αυτά διαθέτουν επίσης σημαντικό ποσό χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν αποτυπώνονται στην παρούσα συλλογή δεδομένων.
Στην Κύπρο το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων
Το 2022, η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ενεργητικού) της γενικής κυβέρνησης, με 15,4% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κροατία και την Πορτογαλία, αμφότερες με ποσοστό 1,0%.
Η Πορτογαλία και η Σλοβακία με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις εκτός ισολογισμού ΣΔΙΤ
Το 2022, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις εκτός ισολογισμού συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ήταν κάτω από το 2% του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Εννέα χώρες της ΕΕ δεν είχαν τέτοιες υποχρεώσεις. Η Πορτογαλία είχε το υψηλότερο ποσοστό (1,7% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (1,3%) και την Ουγγαρία (0,7%). Αυτές οι υποχρεώσεις ΣΔΙΤ οφείλονται κυρίως σε έργα αυτοκινητοδρόμων.