Οι δυτικές εταιρείες δεν εγκαταλείπουν τη Ρωσία – «Γιατί στο διάολο πρέπει να φύγουμε;»

Οι δυτικές εταιρείες δεν εγκαταλείπουν τη Ρωσία – «Γιατί στο διάολο πρέπει να φύγουμε;»
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 1: A man walks past the Russian Foreign Ministry Building in Moscow, Russia on March 1, 2022 Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Περισσότερες από 2.100 πολυεθνικές έχουν μείνει στη Ρωσία από το 2022, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου

Δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Avon Products, Air Liquide και Reckitt, παρέμειναν στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι σχεδίαζαν να την εγκαταλείψουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια αυξάνονται και η δραστηριότητα των καταναλωτών ανακάμπτει. 

Το brand καλλυντικών που ανήκει στη Natura, ο γαλλικός παραγωγός βιομηχανικού αερίου και η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγει τα πάντα, από παυσίπονα μέχρι προφυλακτικά, είναι μεταξύ των εκατοντάδων δυτικών ομίλων που έχουν παραμείνει στη χώρα. 

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βρέθηκαν μπροστά από ένα σκληρό δίλημμα» είπε στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη χώρα. «Είπαν ότι θα φύγουν. Τους παρουσιάστηκε μια επιλογή να πουλήσουν που ήταν απαράδεκτη για αυτούς». Συνολικά, περισσότερες από 2.100 πολυεθνικές έχουν μείνει στη Ρωσία από το 2022, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, σε σύγκριση με περίπου 1.600 διεθνείς εταιρείες που είτε εγκατέλειψαν την αγορά είτε μείωσαν τις εκεί δραστηριότητές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, πολλοί όμιλοι δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την παρουσία τους στη Ρωσία καθώς η Δύση προσπαθούσε να πνίξει τη ρωσική οικονομία, με σκοπό να περιορίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Κρεμλίνου.

Όμως η Μόσχα αύξησε σταδιακά το κόστος της εταιρικής αποχώρησης, επιβάλλοντας υποχρεωτική έκπτωση 50% σε περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικές» χώρες που πωλούνται σε Ρώσους αγοραστές και ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15%. 

Επίσης, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν ντόπιοι αγοραστές αποδεκτοί τόσο από τον πωλητή όσο και από τη Μόσχα και των οποίων η ανάμειξη δεν πλήττει τις δυτικές κυρώσεις. Η Air Liquide ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε υπογράψει ένα μνημόνιο για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στην ομάδα των τοπικών διευθυντών που τη διοικούσαν. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έλαβε ποτέ έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ορισμένες εταιρείες δεν αισθάνονται πλέον ότι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Avon ξεκίνησε μια διαδικασία πωλήσεων για τις ρωσικές δραστηριότητές της και έλαβε προσφορές αλλά αποφάσισε να μην τις δεχτεί. «Για περισσότερα από 135 χρόνια, η Avon έχει υποστηρίξει τις γυναίκες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, εθνικότητας, ηλικίας ή θρησκείας», ανέφερε η εταιρεία. Η δε Reckitt τον Απρίλιο του 2022 ανακοίνωσε ότι «είχε ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ρωσικής επιχείρησής της». Ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Kris Licht έχει υιοθετήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση. «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις επιλογές μας, αλλά το ζήτημα έχει γίνει πιο περίπλοκο».  Περισσότερες από 2.000 εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων όμιλοι όπως οι Mondelez, Unilever, Nestlé και Philip Morris. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez είπε πρόσφατα στους FT ότι οι επενδυτές δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς. 

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις επενδύσεις ορισμένων εταιρειών.  

Ο ακτιβιστής επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever Nelson Peltz είπε στους FT φέτος ότι πίεσε τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών να μη φύγει από τη Ρωσία. «Αν αποσυρθούμε, θα κρατήσουν τις μάρκες μας για τον εαυτό τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό εμπόριο» είπε ο Peltz, τονίζοντας ότι ανταγωνιστές όπως η P&G και η Colgate-Palmolive δεν είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. «Γιατί στο διάολο πρέπει να φύγουμε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times