Ακίνητα: Η πιο ασφαλής μορφή επένδυσης για τους Έλληνες – Υψηλά τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης

Ακίνητα: Η πιο ασφαλής μορφή επένδυσης για τους Έλληνες – Υψηλά τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης
Athens cityscape view from Lycabettus mount in Greece Photo: Shutterstock
Τι δείχνει η έρευνα της RE/MAX Europe για την ελληνική αγορά.

Η επενδυτική κουλτούρα των Ελλήνων στα ακίνητα παραμένει ισχυρή και το 2024, με τη χώρα να ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον αριθμό των πολιτών που διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα European Housing Trend Report 2024 της RE/MAX Europe, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό όσων διαθέτουν περισσότερα του ενός ακίνητα.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες εξακολουθούν να θεωρούν τα ακίνητα ως την πιο ασφαλή μορφή επένδυσης, διατηρώντας υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας, παρά τις οικονομικές προκλήσεις και τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει τόσο την έλλειψη εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, όσο και τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι η ακίνητη περιουσία αποτελεί διαχρονικό καταφύγιο.

Η έρευνα της RE/MAX Europe καταδεικνύει πως η ελληνική αγορά παραμένει δυναμική, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να συνεχίζουν να αποτελούν βασική στρατηγική για πολλά νοικοκυριά. Το υψηλό ποσοστό πολιτών που διαθέτουν πολλαπλά ακίνητα αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη τάση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, είτε μέσω ενοικίασης είτε μέσω μεταπώλησης σε ευνοϊκές συνθήκες αγοράς.

Συγκεκριμένα, το 64% των Ελλήνων δηλώνει ότι κατέχει τουλάχιστον ένα ακίνητο (ποσοστό αυξημένο κατά 1% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Εκείνοι που δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα ακίνητα φτάνουν το 39% (ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), με μόλις το 3% εξ αυτών να βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με βάση την έρευνα, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες και δεύτερου ακινήτου, το 51% το χρησιμοποιεί ως εξοχική κατοικία, ενώ το 21% το εκμισθώνει, επιτυγχάνοντας ένα συνδυασμό προσωπικής χρήσης και δημιουργίας εισοδήματος. Αυτές οι δεύτερες κατοικίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες (41%) και αστικές περιοχές (25%), προβάλλοντας την ελκυστικότητα των γραφικών ακτών της Ελλάδας και των πόλεων της που σφύζουν από ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων αισθάνονται χαρούμενοι με τη σημερινή κατάσταση διαβίωσής τους, ενώ το 24% αισθάνονται άνετα οικονομικά με την τρέχουσα στεγαστική τους κατάσταση, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα με το ενεργειακό κόστος (17%). Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν στραφεί σε επιπλέον τρόπους πίστωσης ή δανεισμού για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδά τους είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με αυτό των Ευρωπαίων (17% και 15% αντίστοιχα). Αυτή η οικονομική πίεση φαίνεται να συνέβαλε σε πολλούς Έλληνες να εξετάζουν την εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας, με το 33% να σκέφτεται την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και το 24% αντλιών θερμότητας. Και τα δύο ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (27% και 19% αντίστοιχα).

Παράλληλα, όσον αφορά τους Έλληνες που σκέφτονται να μετακομίσουν, το 59% των ερωτηθέντων δίνει προτεραιότητα στις οικονομικές τους δυνατότητες έναντι της τοποθεσίας ενός ακινήτου (ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Σύμφωνα με την έρευνα, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας και για το 43% των Ελλήνων που αναζητούν νέα ακίνητα. Δεδομένου του ζεστού κλίματος της Ελλάδας, η έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται να είναι αυτή που αυξάνει τη δημοτικότητα των νεόδμητων ακινήτων, με το 22% των ερωτηθέντων να τα προτιμάει, αφού εξοικονομούν κατά κανόνα περισσότερη ενέργεια. Τέλος, όσον αφορά την επιλογή ενός ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές φαίνεται να έχουν εντάξει στις βασικές τους προτεραιότητες την εγγύτητα του ακινήτου με χώρους πρασίνου (25%) και τη γειτνίαση με σχολεία, καταστήματα, υπηρεσίες υγείας και ψυχαγωγίας (27%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ