Οι Έλληνες έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στην ΕΕ – 1 στους 3 δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες
- 25/10/2024, 17:15
- SHARE
Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέφεραν πως είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το 2023 κατέγραψε η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat.
Αναλυτικά, το 2023 το 3,8% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση ή θεραπεία, ποσοστό που κυμαινόταν από 0,2% στην Κύπρο, 0,3% στη Μάλτα και 0,5% στη Γερμανία έως 15,5% στην Εσθονία.
Όσον αφορά τους λόγους που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης (πολύ ακριβές, πολύ μακρινό ταξίδι ή λίστες αναμονής), το 2,4% των ατόμων στην ΕΕ ανέφερε ότι είχε ανεκπλήρωτες ανάγκες, ποσοστό που κυμαινόταν από 0,1% στην Κύπρο και τη Μάλτα έως 11,6% στην Ελλάδα και 12,9% στην Εσθονία.
Το κόστος της ιατρικής περίθαλψης ήταν ο πιο συχνός ειδικός λόγος για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα ξεπέρασε το 30%, όταν στη δεύτερη Εσθονία έφτασε το 15%.
Στο ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι το 2023 είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη λόγω του ότι η θεραπεία ήταν πολύ ακριβή, πολύ μακριά για να ταξιδέψουν ή λόγω των λιστών αναμονής, για την Ελλάδα το μερίδιο για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 ετών και άνω) ήταν 29,5% υψηλότερο από ό,τι για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα (16 έως 44 ετών).
Μεταξύ των ατόμων με ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, το ποσοστό που ανέφερε ανεκπλήρωτες ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης ή λίστας αναμονής ήταν υψηλότερο μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα το εν λόγω ποσοστό έφτασε το 44,1%.
Για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με 14,9% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 4,7%.