Οι επαφές Γεραπετρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – «Ψηλά» στην ατζέντα η Μέση Ανατολή

Οι επαφές Γεραπετρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – «Ψηλά» στην ατζέντα η Μέση Ανατολή
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης περιμένει να υποδεχθεί τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Al Safadi στη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συναντήσεις και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Οι συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεχωρίσουν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη περιλαμβάνονται άνω των 40 συναντήσεων υψηλού επιπέδου και επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών, θα είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και οι περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Mirjana Spoljaric Egger, τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA, Philippe Lazzarini, καθώς και την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Θα παραστεί, επίσης, σε Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και σε Υπουργική Συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πρόγευμα Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου της «Ομάδας Φίλων Δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Βουλγαρίας, καθώς και σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες της Συνόδου λαμβάνει χώρα τρεις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου 2024, ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026. Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα υπερψήφισαν 182 από συνολικά 188 κράτη, ενώ οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2024 η χώρα μας θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με καθεστώς παρατηρητή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σε Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου των νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ι5), καθώς και σε εκδήλωση Υπουργικού Επιπέδου εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ε10 + Ι5).

Ο Υπουργός Εξωτερικών, τέλος, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις που ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει με ξένους ηγέτες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: