Οι εργοδότες δεν χρειάζονται email τύπου «Τι έκανες;». Ήδη σε παρακολουθούν…

Οι εργοδότες δεν χρειάζονται email τύπου «Τι έκανες;». Ήδη σε παρακολουθούν…
Elon Musk speaks in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on February 11, 2025. Tech billionaire Elon Musk, who has been tapped by President Donald Trump to lead federal cost-cutting efforts, said the United States would go "bankrupt" without budget cuts. Musk leads the efforts under the newly created Department of Government Efficiency (DOGE), and was speaking at the White House with Trump, who has in recent weeks unleashed a flurry of orders aimed at slashing federal spending. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι διευθυντές μπορούν να ελέγξουν πόσες πωλήσεις έκανε ένας πωλητής αυτή την εβδομάδα, πόσο γρήγορα ένας εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών έλυσε ένα παράπονο ή την πρόοδο που σημείωσε ένας μηχανικός σε μια εργασία.

Τι έκανες την περασμένη εβδομάδα; Η ερώτηση που έθεσε ο Elon Musk σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους μέσω email προκάλεσε οργή και άγχος από συνδικάτα και εργαζόμενους. Παράλληλα, δημιούργησε απορία στον εταιρικό κόσμο, όπου η τεχνολογία παρακολουθεί την παραγωγικότητα των εργαζομένων και απαντά σε αυτή την ερώτηση σε πραγματικό χρόνο.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι διευθυντές μπορούν να ελέγξουν πόσες πωλήσεις έκανε ένας πωλητής αυτή την εβδομάδα, πόσο γρήγορα ένας εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών έλυσε ένα παράπονο ή την πρόοδο που σημείωσε ένας μηχανικός σε μια εργασία.

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για να κατασκοπεύουν τους υπαλλήλους τους, εξετάζοντας εκατομμύρια email, μηνύματα και ραντεβού στο ημερολόγιο για να μετρήσουν την παραγωγικότητα.

Οι διευθυντές υποστηρίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν ταχύτερη και πιο ευέλικτη ανατροφοδότηση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακατανέμουν πόρους με βάση τα δεδομένα. Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω των νέων τεχνολογιών.

«Οι εταιρείες έχουν ξεπεράσει την απαίτηση για γραπτές εβδομαδιαίες αναφορές και προχωρούν στην πραγματική λογοδοσία σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η Deidre Paknad, διευθύνουσα σύμβουλος της WorkBoard, μιας εταιρείας λογισμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ εργαζόταν στην IBM, η Paknad έπρεπε να συντάσσει κουραστικές εβδομαδιαίες αναφορές. Ως διευθύντρια, συγκέντρωνε πληροφορίες από τους υφισταμένους της μέχρι την Τετάρτη για να τις προσθέσει στη δική της αναφορά την Πέμπτη (συχνά ψάχνοντας σε ημερολόγια και email για λεπτομέρειες). Στη συνέχεια, ο προϊστάμενός της συνέθετε όλες τις αναφορές την Παρασκευή.

Απογοητευμένη από την αναποτελεσματικότητα, συνίδρυσε την WorkBoard το 2014. Ανάμεσα στις υπηρεσίες της: Οι διευθυντές λαμβάνουν αυτόματα εβδομαδιαία αναφορά την Παρασκευή που περιλαμβάνει υπενθυμίσεις για επιβράβευση των κορυφαίων εργαζομένων και άλλη αναφορά τη Δευτέρα στις 8:15 π.μ., με προτεραιότητες που χρειάζονται άμεση προσοχή.

Για τον Erik Huddleston, διευθύνοντα σύμβουλο μάρκετινγκ της Aprimo στο Όστιν, η ανατροφοδότηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο και των επτά εταιρειών που έχει δημιουργήσει. Η τεχνολογία που καταγράφει την πρόοδο των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική χωρίς να προσβάλλει τους υπαλλήλους. «Δεν χρειάζεται πλέον τόσος χρόνος για να εντοπιστούν τα σημεία συμφόρησης και δεν χρειάζεται να είσαι αγενής για να μάθεις», είπε.

Η παρακολούθηση της παραγωγικότητας μέσω τεχνολογίας έχει, όμως, και συνέπειες. Ενδέχεται να μετρά μόνο ένα μικρό κομμάτι της δραστηριότητας, ενώ μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών. Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί προσλήφθηκαν για να κάνουν μια δουλειά και μετά τους δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει η Stacia Garr, συνιδρύτρια της RedThread Research.

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, προσκαλεί όλους τους υπαλλήλους του να του στείλουν email με τα «Top-5 Things» στα οποία εργάζονται, σκέφτονται ή παρατηρούν στα τμήματά τους. Διαβάζει εκατοντάδες από αυτά για να έχει εικόνα της επιχείρησής του και να βλέπει τι έρχεται στο μέλλον.

Αντίθετα, η προσέγγιση του Elon Musk προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να απαντήσουν μέχρι τις 11:59 μ.μ. τη Δευτέρα, με την απειλή απώλειας της θέσης τους. Αυτό θεωρήθηκε από κάποιους ως αμφισβήτηση της παραγωγικότητάς τους και ως ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ο Tyler Bray, προγραμματιστής λογισμικού στο Λος Άντζελες, δήλωσε: «Αν το αφεντικό μου έκανε κάτι τέτοιο, θα ήμουν παγιδευμένος ανάμεσα στο να κρατήσω τη δουλειά μου και να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου».

Ο Jeffrey Sonnenfeld, αναπληρωτής κοσμήτορας για τις σπουδές ηγεσίας στο Yale School of Management, χαρακτήρισε το email του Musk ως «εχθρικό» και «απειλητικό», αντιθετικό στην καλή διοίκηση. «Είναι χειρότερο από τη μικροδιαχείριση, μοιάζει περισσότερο με νανοδιαχείριση», σχολίασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να απαντήσουν στο αίτημα του Musk. «Ο εργοδότης σου έχει κάθε δικαίωμα να το ζητήσει και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις», ανέφερε ο Peter Suh, διευθυντής διαχείρισης κινδύνου στη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, η χρήση τεχνολογίας για την παρακολούθηση της παραγωγικότητας συνεχίζει να επεκτείνεται, φέρνοντας νέες προκλήσεις στην εργασιακή κουλτούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: